Gemeente Zwolle

Burgemeester Meijer tekent voor 57 miljoen. Dertig steden ondertekenen stadscontract met Rijk

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle ondertekent vrijdag 11 maart 2005 in Den Haag een contract met het Rijk voor het Meerjaren Ontwikkelings Programma -MOP-. Het programma beslaat de periode 2005 - 2009, met projecten op sociaal, fysiek en economisch gebied. Het Rijk heeft voor die periode 57 miljoen euro beschikbaar gesteld aan Zwolle. Het stadscontract houdt in dat de gemeente door het Rijk wordt afgerekend op haar prestaties in de komende vijf jaar.


1
De ondertekening vindt plaats tijdens een bijeenkomst waarbij minister De Graaf, minister Dekker en staatssecretaris Van Gennip met de burgemeesters van de dertig grote steden afspraken maken over resultaten die deze steden de komende vijf jaar zullen realiseren in het kader van het MOP. Het kabinet stelt in totaal 3,5 miljard euro ter beschikking om die afspraken te realiseren. In deze stadscontracten staan onder andere afspraken over wijkvernieuwing en wijkherstructurering, de aanpak van veelplegers, opvang van dak- en thuislozen, voortijdig schoolverlaten, modernisering van bedrijventerreinen en bodemsanering.

Naast de heer Meijer (tevens voorzitter van de G26, de 26 grote steden in ons land), zijn ondermeer de burgemeesters aanwezig van de 4 grootste steden (de G4).
Alle dertig steden ondertekenen afzonderlijk, op basis van hun individuele afspraken, hun contract met de bewindslieden.

De ondertekening vindt plaats van 15.30 tot 18.00 uur in Het Magazijn, de voormalige turbinehal van de energiecentrale te Den Haag, die is omgebouwd tot een bedrijvencomplex.

De kracht van Zwolle
Het Meerjaren Ontwikkelings Programma van Zwolle heeft als titel: De kracht van Zwolle. Het beschrijft hoe Zwolle zich wil ontwikkelen. De stad telt nu 112.000 inwoners. Daarnaast heeft Zwolle een belangrijke regiofunctie voor ruim één miljoen mensen. De stad wil haar positie ook in de toekomst op peil houden en waar mogelijk verbeteren. Daarbij horen ambities en plannen, maar ook prioriteiten. In het MOP gaat het om de volgende prioriteiten: Iedereen doet mee; Binden en activeren van jongeren; Beleef de binnenstad; Vitaliseren van de economie; Waarmaken verstedelijkingsopgave; Zwolle cultureel en Integraal veiligheidsbeleid. Voorbeelden daarvan zijn de herstructurering van Holtenbroek; het bevorderen van de leefbaarheid in de wijk; de Doe het zelf-garage in de Indische buurt; het verbeteren van de veiligheid, door ondermeer de aanpak van veelplegers.

Het thema bereikbaarheid loopt als een rode draad door deze prioriteiten heen.
Bij het realiseren van de doelstellingen uit het MOP staat samenwerking met partners centraal.

Met de ondertekening van het MOP door burgemeester Meijer heeft Zwolle de gestelde prioriteiten contractueel vastgelegd met het Rijk tot 2009. Op grond van dit stadscontract ontvangt Zwolle een aantal werkbudgetten van in totaal 57 miljoen euro.


---