Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Diergeneeskunde

11 maart 2005

Oplossing Oostvaardersplassen is beschikbaar

Voortplantings- en populatiedeskundigen van de faculteit Diergeneeskunde hebben een oplossing voor het beheer van de kuddes in de Oostvaardersplassen. Door de dieren te behandelen met anticonceptie kan op eenvoudige, goedkope en humane wijze een verantwoorde grootte en samenstelling van de kuddes worden bereikt. Het lijden van de dieren en de sterfte die nu plaats vindt, kan dus worden voorkomen.

Bijvoeren is geen structurele oplossing. Het probleem wordt verschoven naar de toekomst en vergroot doordat er meer dieren in leven blijven. Anticonceptie is op lange termijn de beste manier om de groeisnelheid van de kuddes af te remmen. Vaccinatie van de merries tegen specifieke eiwitten voorkomt de reproductie. De vaccinatie heeft een tijdelijk en omkeerbaar effect.

Natuurlijk?

Vanuit dierwelzijn geredeneerd is de situatie op de Oostvaardersplassen discutabel. Voor een natuurlijke leefwijze is een normale samenstelling van de populatie nodig, waardoor dieren hun normale gedrag blijven vertonen. De huidige sterfte vindt vooral plaats onder jonge dieren, waardoor de samenstelling van de kuddes ernstig verstoort raakt. Terecht merkt kamerlid Henk Jan Ormel op dat het houden van grote kuddes op een gebied van 2000 hectare met een hek er omheen niet erg natuurlijk is. De overpopulatie veroorzaakt een onnatuurlijke dood van vele jonge dieren. De omvang van de kudde wordt bovendien zo groot dat het een negatief effect heeft op de kwaliteit van het grasland.

Unieke samenwerking

Binnen de faculteit Diergeneeskunde werken diverse specialisten samen. Het uitgangspunt vormt de grootte van het beschikbare gebied, dat bepaalt hoeveel dieren er redelijkerwijs kunnen leven. Populatiedeskundigen berekenen de groeisnelheid van kuddes zonder geboortebeperking evenals de invloed van anticonceptie. Hieruit blijkt hoeveel dieren jaarlijks behandeld zouden moeten worden, om de omvang van de kudde op een reëel niveau te houden. Voortplantingsdeskundigen weten hoeveel injecties nodig zijn voor een bepaalde periode van steriliteit en kunnen goed beoordelen wat een natuurlijke en evenwichtige samenstelling is van de kudde.

Wereldwijde problematiek

De ervaringen van de Utrechts deskundigen staan niet op zich. Er is veel uitwisseling geweest met Amerikaanse deskundigen die al meer dan 16 jaar wilde paarden in Amerikaanse wildparken succesvol behandelen met de genoemde middelen. Deze kennis is de afgelopen jaren ook toegepast op de groeiende olifantenkuddes in zuidelijk Afrika, een vergelijkbare problematiek waar de faculteit Diergeneeskunde ook al veelvuldig aandacht voor heeft gevraagd.

Meer informatie:

Mirjam Martens, afdeling Communicatie, (030) 2534836, communicatie@vet.uu.nl

Achtergrondinformatie: http://elephantpopulationcontrol.library.uu.nl