Gemeente Zwolle

Mens in de Kamperpoort centraal bij voorlopig programma van eisen

In het door het college van B&W vastgestelde voorlopige Programma van Eisen voor de Kamperpoort heeft de sociale en fysieke wijkaanpak centraal gestaan. Dit heeft geleid tot een benadering waarbij de mens in de wijk centraal staat. Hier uit zijn fysieke eisen geformuleerd. Deze aanpak lijkt voor de hand liggend, maar is vernieuwend in Nederland. Wel heeft in dit kader ook de 'traditionele' stedenbouwkundige toets een rol gespeeld.

In het voorlopige PvE zijn onder andere de volgende strategische keuzes gemaakt:

Het PvE gaat uit van een meer dan gemiddelde goedkope woningvoorraad in de Kamperpoort. De verdeling wordt 40% goedkope, 30 % middendure en 30% dure woningen.

De woningvoorraad van dure, middendure en goedkope woningen wordt per deelgebied verspreid. Hierdoor ontstaan er verschillende gebieden met verschillende milieus binnen de wijk. Dit geeft diepgang aan de diversiteit een het onderscheid van milieus.

Een aantal bewoners moet (tijdelijk) verhuizen omdat hun woning door de herstructurering wordt gesloopt. De gemeente maakt bindende afspraken met ontwikkelaars binnen de wijk om veilig te stellen dat huidige bewoners de mogelijkheid krijgen terug te keren.

De financiële haalbaarheid van de herstructurering is afhankelijk van de verdichting van de woningbouw. De gemeente streeft naar 300 grondgebonden woningen en 300 appartementen. Een verdere verdichting zal de financiële haalbaarheid nog meer vergroten, maar leidt ook tot minder openbare ruimte. Afhankelijk van de reacties op het PvE wordt dit nader vastgesteld.

Bij de Antoniusschool komt een plein met een openbare functie. Aan de rand ervan is ruimte voor kleinschalige bedrijvigheid.

De Lijnbaan is een belangrijke drager van de wijk. Om de loop van deze straat te herstellen moeten twee woningen worden gesloopt.

Verschillende functies van panden versterkt het historische karakter van de wijk. Daarom streeft de gemeente naar een realisatie van bedrijfspanden of woon-werkpanden aan de Hoogstraat en op het Fenixterrein.

In de plan blijft de Elbertsschool behouden.

Op 10 maart 2005 wordt het voorlopige PvE aan de bewoners van de Kamperpoort voorgelegd, die hierna hun mening over de keuzes kunnen geven. Ook wordt het PvE voorgelegd aan marktpartijen en andere belanghebbenden, met een verzoek om reactie. De reacties uit de verschillende geledingen worden in het PvE verwerkt tot een nieuw raadvoorstel.

Een eerste doorrekening van het PvE Kamperpoort laat een voorlopig tekort zien van
¤ 16,3 miljoen. Er is beschikbaar een bedrag van ¤ 12,4 miljoen. In mei/juni stelt de gemeenteraad het Programma van Eisen voor de Kamperpoort definitief vast Tot die tijd moet nog meer informatie beschikbaar komen door onderhandelingen met ontwikkelende partijen. Dat moet leiden tot dé strategische keuzes voor het uiteindelijke PvE en een grondexploitatie die uiteindelijk sluitend moet zijn.


---