Vereniging Milieudefensie


Gezamenlijk persbericht

Milieudefensie en Burma Centrum blokkeren Worldwood 'Kappen met Birma!'

Amsterdam, 11 maart 2005 --- Sinds 7.00 uur vanmorgen blokkeren ruim veertig actievoerders van Milieudefensie en Burma Centrum Nederland (BCN) het Nederlandse houtbedrijf Worldwood in Bleiswijk. De beide organisaties eisen dat Worldwood kapt met de import van teakhout uit Birma (Myanmar). Dat land wordt geleid door een militaire dictatuur die op grote schaal mensenrechten schendt. Om die eis kracht bij te zetten, voorkomen ze dat vandaag hout het bedrijfsterrein op of af gaat.

Worldwood is de grootste importeur van Birmees teak, de belangrijkste exporthoutsoort van Birma. Burma Centrum Nederland en Milieudefensie hebben Worldwood herhaaldelijk opgeroepen deze import te staken. Worldwood trekt zich er vooralsnog niets van aan. Het bedrijf is van mening dat het juist in Birma moet blijven, omdat andere bedrijven minder oog voor mensenrechten en milieu zouden hebben dan Worldwood. De bosbouwsector in Birma is echter in handen van de junta, die afhankelijk is van de deviezen afkomstig uit de houtsector. Een sector berucht om haar corruptie, illegale kap en destructief bosgebruik. Hout uit Birma valt onder de internationaal geaccepteerde definitie van 'conflicthout'.

Worldwood zegt iets aan de situatie te willen doen, maar beperkt zich tot windowdressing. Op de website (worldwood.com) staat nu informatie over de politieke situatie in Birma en het bedrijf heeft gezegd onderzoek te willen doen naar de mogelijkheid van certificering van hout uit Birma. Welke keurmerk ze daarbij voor ogen hebben is niet duidelijk. In ieder geval niet FSC, want FSC stelt onder meer eisen aan sociale rechten.

Welk keurmerk dan ook, door de situatie in Birma zal Worldwood geen enkele garantie kunnen geven dat ze niet in hout handelt dat illegaal is gekapt of waarvoor mensenrechten en het milieu ernstig zijn geschonden. De teakimport uit Birma gaat intussen gewoon door; over pakweg tien jaar zal alle teak uit Birma verdwenen zijn. Voor het Burma Centrum en Milieudefensie is de maat vol. Anne van Schaik, campagneleider Globalisering van Milieudefensie: 'Worldwood steekt de kop in het zand. Ze zeggen het probleem te erkennen, maar trekken niet de consequenties. Wij willen dat Worldwood nú besluit de import uit Birma stop te zetten.'

Milieudefensie vindt dat er bindende regels moeten komen voor bedrijven als Worldwood, die zich niet maatschappelijk verantwoord gedragen. Zaken doen in een land waar grove schendingen van de mensenrechten plaatsvinden, moet gewoon verboden worden. Een motie van deze strekking is vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen.


---