Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand die weigeren huwelijken te sluiten tussen partners van gelijk geslacht

Antwoorden op kamervragen over (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand die weigeren huwelijken te sluiten tussen partners van gelijk geslacht

10 maart 2005

Vragen van de leden Externe link Timmer en Externe link Dijksma (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand die weigeren huwelijken te sluiten tussen partners van gelijk geslacht.

---


1. Vraag Kent u de inhoud van de brief van de Burgemeester en Wethouders van Enschede over rechtsonzekerheid die er bestaat rondom (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand, die weigeren huwelijken te sluiten tussen partners van gelijk geslacht? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Wat is uw mening over de uitkomsten van het onderzoek waaruit blijkt dat slechts 45,5% van de gemeenten een beleid voert waarbij alle (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand geacht worden huwelijken tussen personen van gelijk geslacht te voltrekken? 2)


3. Vraag Deelt u de mening dat alle (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand huwelijken moeten voltrekken tussen personen van gelijk geslacht?


2 en 3. Antwoorden Bij beantwoording van eerdere vragen over dit onderwerp zijn de kabinetsopvattingen terzake reeds weergegeven. In het Hoofdlijnenakkoord is verwoord dat zorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand met zich brengt dat in onderling overleg in plaats van de gewetensbezwaarde een andere ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht voltrekt, mits in elke gemeente de voltrekking van een dergelijk huwelijk mogelijk blijft. In dit verband is ook van belang dat de Commissie gelijke behandeling heeft geoordeeld dat de weigering om trouwambtenaren met religieuze bezwaren tegen het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht aan te stellen, een indirect onderscheid in de zin van de wet inhoudt. In ieder concreet geval zal moeten worden nagegaan of het onderscheid objectief gerechtvaardigd is. Rol daarbij kan spelen of er voldoende ambtenaren van de burgerlijke stand beschikbaar zijn om dergelijk huwelijken te sluiten. Uitgangspunt bij het beleid is dat in het geval van gewetensbezwaarde ambtenaren een praktische oplossing moet worden gezocht. Dat zou kunnen door bij de organisatie van de werkzaamheden rekening te houden met serieuze gewetensbezwaren, door benoeming van buitengewone ambtenaren zonder gewetensbezwaren dan wel door ambtenaren van andere gemeenten in te schakelen. Een gemeente moet er voor zorgen dat gewaarborgd is dat ieder huwelijk kan worden voltrokken en dat er voldoende ambtenaren zijn ter uitvoering van deze taak. Deze beleidslijn wordt ook gesteund door de VNG. In zijn algemeenheid kan voor voorzieningen in verband met gewetensbezwaren ruimte zijn als zij geen schade toebrengen aan de goede functievervulling en aan het goed functioneren van de openbare dienst. Van belang is dat in een concreet geval een zorgvuldig onderzoek plaatsvindt en een beslissing wordt gemotiveerd. Een gemeentelijk beleid waarbij alle (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand geacht worden huwelijken tussen personen van gelijk geslacht te voltrekken lijkt mij minder evenwichtig en niet in lijn met de eerder geformuleerde beleidslijnen.

4. Vraag
Zou een wettelijke regeling over het voltrekken van huwelijken tussen personen van gelijk geslacht door (Buitengewone) ambtenaren van de Burgerlijke Stand kunnen zorgen voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid bij gemeenten en burgers? Zo ja, op welke termijn en op welke manier gaat u dat vormgeven? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord
Het in lijn met het Hoofdlijnenakkoord geformuleerd beleid gaat uit van zorgvuldigheid, het rekening houden met de bijzondere omstandigheden en het bieden van praktische oplossingen. Ik meen dat aldus op gewogen wijze recht gedaan kan worden aan de verschillende belangen. Een wettelijke regeling zoals gesuggereerd in de vraagstelling heeft dan ook niet mijn voorkeur.


1) Zie bijlage
2) Kenniscentrum Lesbisch- en Homo-emancipatiebeleid, Emanciperen kunnen ook homoseksuelen niet alleen, 2003