Ingezonden persbericht
Gelderse Milieufederatie waarschuwt voor grootschalige bedrijvigheid op het platteland
Arnhem, 10 maart 2005
De Gelderse Milieufederatie is kritisch over het ontwerp van het nieuwe streekplan. Zij vindt dat het streekplan onvoldoende bescherming biedt voor natuur- en landschap in Gelderland. In een brief aan Gedeputeerde Staten geeft de GMF aan dat het streekplan ten minste op drie punten zou moeten worden gewijzigd.
1. Om grootschalige bedrijvigheid in het buitengebied te voorkomen moeten strenge eisen gesteld worden aan bedrijven die zich in vrijkomende agrarische panden kunnen vestigen.
Vrijkomende (agrarische) panden mogen wel een andere functie krijgen als wonen of werken want dat biedt kansen voor de leefbaarheid van het landelijk gebied en (via verevening *) voor verbetering van de omgevingskwaliteit. Maar voorkomen moet worden dat straks grootschalige bedrijvigheid die eigenlijk op bedrijfsterreinen thuis hoort, ontstaat in het buitengebied. Extra maatregelen zoals het voorschrijven van een maximale vloeroppervlakte zijn nodig om dit te voorkomen
2. De natuur op de Veluwe moet verbonden blijven met omliggende gebieden. Daarom moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de open ruimte tussen de dorpen en steden rond de Veluwe dicht slibt.
Vanwege het grote belang van deze open gebieden, de zogenaamde groene wiggen, voor de Gelderse natuur pleit de GMF voor een betere bescherming tegen verstening. Daarvoor is opname van deze gebieden in het planologisch zwaarder beschermde groenblauwe raamwerk nodig. Verder wil de GMF dat het toestaan van nieuwe bebouwing door afbraak elders in het gebied meer dan gecompenseerd wordt. Per saldo zou per wijziging het bebouwd oppervlak in de groene wiggen met minimaal vijftig procent moeten verminderen.
3. De ruimtelijke kwaliteit van Gelderland moet in lokale en regionale uitwerkingen geborgd worden door invoering van een ruimtelijke kwaliteitstoets.
Het nieuwe streekplan laat in grote delen van Gelderland (de multifunctionele gebieden ) veel ruimte voor uitwerking door gemeenten en regio s. Deze uitwerkingen hebben grote invloed op de kwaliteit van het landschap. Het ontwerp streekplan biedt te weinig garanties dat de ruimtelijke kwaliteit hierbij geborgd word. De GMF pleit er voor om ruimtelijke kwaliteit op te nemen in de hoofddoelstelling van het streekplan en acht het noodzakelijk dat alle ruimtelijke plannen voorzien worden van een ruimtelijke kwaliteitstoets, vergelijkbaar met de huidige wettelijk verplichte watertoets .
Met een dergelijke kwaliteitstoets kan worden voldaan aan het expliciete verzoek van het Rijk aan de provincies in de Nota Ruimte om te voorzien in een adequate borging van de landschappelijke kwaliteit in juist het multifunctionele gebied, omdat ruimtelijke afwegingen op gemeentelijk niveau een zeer grote invloed hebben op de kwaliteit van het landschap .
* Verevening
Functieverandering van agrarische panden naar wonen of werken leidt tot een toename van de financiële waarde. Hierbij dient het vereveningsprincipe toegepast te worden. Investeren in wonen of werken in het landelijk gebied is immers veel goedkoper dan in de stad of op een bedrijventerrein. Het is dan ook redelijk een bijdrage te leveren aan de verbetering van de omgevingskwaliteit. De vereveningsbijdrage dient naar rato berekend te worden door de bijdrage van de initiatiefnemer afhankelijk te maken van de hoogte van de bestemmingswinst.
Ingezonden persbericht