Gemeente Sint-Michielsgelstel


10-03-05
Bodemsanering Sassenheimseweg

De afgelopen weken hebben de grondwerkzaamheden voor de sanering Sassenheimseweg stil gelegen. Tijdens de werkzaamheden bleek de verontreiniging dieper te zitten dan oorspronkelijk, op basis van onderzoeken, werd aangenomen. De afgelopen weken is bekeken hoe de diepere verontreinigingen het beste kan worden aangepakt.

Verder afgraven niet verantwoord
Het afgraven van de verontreinigingen op een diepte van 3,5 meter en verder, is technisch wel mogelijk, maar niet overal verantwoord. De kans op zettingen in de grond wordt dan groter waardoor eventuele schade zou kunnen ontstaan aan de bebouwing direct naast de saneringsput. Vanwege deze risicos en de zeer hoge kosten voor het afdekken van deze risicos, is besloten de verontreiniging niet verder af te graven maar via zogenaamde in-situ technieken verder te saneren. Hierbij wordt grond gereinigd zonder deze af te graven. Het toepassen van deze techniek betekent wel dat het langer duurt voordat de verontreiniging is gesaneerd. Voor het saneren van het diepe deel van de verontreiniging, moet een saneringsplan bij de provincie worden ingediend.
De komende dagen wordt de nog aanwezige verontreiniging, die op een verantwoorde manier kan worden ontgraven, verwijderd. Centraal op het terrein wordt tot een diepte van vijf meter verontreinigde grond ontgraven. Daarna worden de putten opgevuld met schoon zand. Dit neemt ongeveer anderhalve week in beslag. Het opvullen van de locatie met schoon zand, belemmert overigens de toekomstige in-situ sanering niet.

Parkeerterrein sporthal De Run
Voor het kappen van de bomen bij het parkeerterrein nabij sporthal De Run verleenden burgemeester en wethouders een vergunning. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk bomen blijven staan. Alleen de bomen die voor de sanering verwijderd moeten worden, worden gekapt. Het verwijderen van het groen vindt deze week plaats.

Het opbreken van het aanwezige asfalt vindt pas plaats als de ontgravingwerkzaamheden op de locatie Sassenheimseweg 10 (fase 1) zijn afgerond. Het aan- en afvoeren van zand gaat makkelijker zolang het asfalt op het parkeerterrein nog aanwezig is. De verwachting is dat eind week 12, begin week 13 gestart wordt met het opbreken van het asfalt. Hierna wordt de aanwezige puinlaag onderzocht op de aanwezigheid van asbest en verwijderd. Vervolgens wordt de verontreiniging in de grond afgegraven. Deze werkzaamheden duren een aantal weken.