Gemeente Tilburg

10-3-2005
Industriewater realiteit in Tilburg
Zuiveringsinstallatie onderneming 'Samen Stromen' klaar voor gebruik

Waarom vloeren schrobben met drinkwater?
Waarom blussen met drinkwater?
Niet alleen zonde van het steeds schaarser wordend drinkwater maar ook onnodig.

Op grond van het bovenstaande sloegen NV Tilburgse Waterleiding-Maatschappij, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg op
1 maart 2002 de handen ineen. Zij richtten de vennootschap Samen Stromen BV op.

Het doel was duidelijk: een economisch aantrekkelijk alternatief voor het gebruik van drinkwater en bluswater ontwikkelen. Drie jaar is er gewerkt aan de bouw van een zuiveringsinstallatie en een transport- en distributiestelsel. 'Samen Stromen' is nu klaar voor de start.

Op vrijdag 11 maart geeft staatssecretaris P.L.B.A. Van Geel het officiële startschot voor de ingebruikname. Dat gebeurt om 16.30 uur in de raadszaal van het stadhuis in Tilburg. Andere sprekers bij deze feestelijke bijeenkomst zijn: loco-burgemeester mevrouw C.J.M. Aarts-Engbers, president commissaris Samen Stromen de heer P.C.G. Glas en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant mevrouw J.M.P. Moons.

In grote delen van Nederland, ook in Tilburg, is drinkwater bereid uit eeuwenoud grondwater, de enige beschikbare water bron voor de gebruikers. Omdat we steeds beter inzien dat de waarde van water wel eens veel groter kan zijn/worden dan we nu inschatten wordt meer en meer gezocht naar alternatieven.
In Tilburg kan dankzij Samen Stromen nu worden gestart met het benutten van een voor Nederland volslagen nieuwe bron: het gezuiverde stedelijk afvalwater. Dit water is al zo schoon, dat het geloosd mag worden op oppervlaktewater. Door het nog een beetje verder te zuiveren is het prima geschikt voor het gebruik als proceswater voor bedrijven, voor bluswater, voor het beregenen van grasland en voor bodeminfiltratie. Nog nergens wordt in Nederland van deze bron gebruik gemaakt, terwijl hij eigenlijk zo voor de hand ligt!

Ook de eerdergenoemde vennootschap 'Samen Stromen' die het hergebruikt water, WERKWATER genaamd, aan gaat bieden is volstrekt uniek in Nederland. De drie partijen, die in Nederland zorgen voor de drinkwatervoorziening, de afvoer van het gebruikte water (rioleringsstelsel) en de zuivering van het rioolwater, hebben de handen ineengeslagen. Door bundeling van de kennis, vaardigheden en mogelijkheden zijn de partijen er gezamenlijk in geslaagd een initiatief te ontwikkelen, wat ze afzonderlijk waarschijnlijk niet hadden kunnen realiseren.