Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 maart 2005


Vragen van de leden Tjon A Ten en Van Dijken (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking


over het te ontwerpen VN-Verdrag voor mensen met een handicap


1. Heeft u kennis genomen van het persbericht van Reuters UN panel pushes along disabled rights treaty ?


2. Is het waar dat The European Union is leading the fight against placing new financial and legal obligations on governments ?


Zo ja, kunt u aangeven waarom de EU onder leiding van Nederland als toenmalige voorzitter belemmeringen heeft opgeworpen om te komen tot een allesomvattend en integraal internationaal Verdrag ter bevordering en bescherming van de rechten en vrijheden en de waardigheid van personen met een handicap?


3. Is de enige reden van deze belemmerende en selectieve houding een financiële?


Zo nee, is de diepere oorzaak hiervan gelegen in het gebrek aan (internationale) maatschappelijke druk en verontwaardiging waarvan een van de meest kwetsbare groepen, namelijk mensen met een handicap in het bijzonder in ontwikkelingslanden, kind van de rekening dreigt te worden?


4. Hoe verhoudt deze opstelling zich tot het feit dat:


a. De Europese Commissie (EC) in maart 2003 met een Guidance Note on Disability and Development een belangrijke stap heeft gezet om disability te integreren in het beleid van ontwikkelingsamenwerking?


b. De EC disability evenals gender en armoede ziet als een belangrijk horizontaal ontwikkelingsthema?


c. In het Verdrag van Amsterdam in het bijzonder in het non discriminatie artikel (clausule 13) handicap/functiebeperking expliciet wordt benoemd?


5. Deelt u de opvatting dat de houding van de EU onder voorzitterschap van Nederland in augustus 2004 in flagrante tegenstelling staat met de onder 4 genoemde acties?


Zo ja, wilt u dit met argumenten toelichten?


Zo nee, waarom niet?


6. Is de potentiële impact van de onder noot 2 genoemde actie op het bevorderen en beschermen van de rechten en vrijheden van mensen met een handicap als geheel hierbij in overweging genomen? Zo ja, welke afweging heeft Nederland hierbij gemaakt?


7. Bent u bereid om u alsnog óók in EU verband krachtig en zonder een belemmerende houding in te zetten voor de totstandkoming van een internationale Verdrag ter bevordering en bescherming van de rechten en vrijheden en de waardigheid van mensen met een handicap?


Zo ja, wilt u toelichten hoe u dit gaat doen?


Zo nee, waarom niet?


8. Kan de regering de Kamer periodiek op open en transparante wijze informeren over acties en posities die Nederland bij de totstandkoming van dit Verdrag onderneemt cq. inneemt, en al dan niet steunt?


9. Deelt u de mening dat de uitdaging van genoemd Verdrag in voorbereiding is om ervoor te zorgen dat de rechten en vrijheden van personen met een handicap volledig worden herkend en erkend en kunnen worden verwezenlijkt?


Zo ja, bent u ook bereid zich in te zetten dat dit instrument bepalingen bevat die erop toezien dat de rechten van personen met een handicap daadwerkelijk kunnen worden verwezenlijkt? Wilt u toelichten hoe u dit wilt gaan doen?


Zo nee, waarom niet?


10. Bent u:


a. Op basis van de in maart 2003 door de EC uitgebrachte Guidance Note on Disability and Development, en


b. Anticiperend op het Verdrag ter bevordering en bescherming van de rechten en vrijheden en de waardigheid van personen met een handicap bereid om disability expliciet te benoemen in het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking en de daarvoor benodigde (financiële) middelen beschikbaar te stellen?


Zo ja, vanaf welk begrotingsjaar denkt u dat het mogelijk is om dit mee te nemen?


Zo nee, waarom niet?


D.d. 22 August 2004; zie www.reuters.com.


Without prejudice to the other provisions of the Treaty and within the limits of the powers conferred by it upon the community, the Council, acting unanimously on a proposal from the Commission and after consulting the European Parliament, may take appropriate action to combat discrimination based on sex, racial or ethnic origin, religion or belief, disability, age or sexual orientation.