Ingezonden persbericht


Het bestuur van de vereniging van huiseigenaren Sveaborg heeft het voortouw genomen bij het eerste burgerinitiatief dat Schiedam ooit gekend heeft. Op woensdag 9 maart zal het bestuur het initiatief voor een eigen beheeroverleg voor de wijk Sveaparken neerleggen bij de griffie van de gemeenteraad. Tot op heden hebben 122 buurtgenoten het initiatief ondertekend, maar dit aantal kan nog oplopen. Het resultaat geeft aan hoe betrokken de bewoners van de buurt in Sveaparken zijn bij hun wijk.

Ook bestuurders van de kopersverenigingen in Sveaholm en Sveafors zijn positief over het voorstel.

De gemeente Schiedam kent op dit moment acht zogenaamde wijkbeheeroverleggen. Ten noorden van de spoorlijn zijn er drie, waaronder het WBO Woudhoek/Spaland. Ook de wijk Sveaparken valt onder dit overleg.

Tijdens de bijeenkomst inzake de nieuwe structuur voor het wijk- en buurtbeheer is de wens uitgesproken om te komen tot een eigen beheeroverleg voor Sveaparken. Hiervoor gelden de volgende argumenten:

* Sveaparken is qua structuur niet te vergelijken met de oudere wijken Woudhoek en Spaland. Deelname aan het wijkbeheeroverleg voor deze wijken blijkt in de praktijk niet echt praktisch.

* Sveaparken kent een heel eigen karakter en kan als wijk als een geheel worden beschouwd.

* Voor het beheer van de (semi-)openbare ruimte gelden vanuit de erfpachtcontracten die de bewoners/eigenaren met de gemeente hebben gesloten aparte afspraken.

* Sveaparken telt over enige jaren na de oplevering van alle delen van het project dusdanig veel inwoners dat een eigen beheeroverleg te rechtvaardigen is.

* Goede beheerafspraken voor de wijk Sveaparken zijn van groot belang om de woonkwaliteit zoals die nu geldt, te handhaven.

Het burgerinitiatief werd in 2002 in het kader van het zogenaamde dualisme door de raad van de gemeente Schiedam ingevoerd. Inwoners van Schiedam die idee*n hebben over bijvoorbeeld verbetering van de veiligheid in de straat, aanleg en onderhoud van het groen, het opknappen van een speelplaats of extra verlichting van een parkeerterrein, kunnen rechtstreeks voorstellen doen aan de gemeenteraad.

Het presidium van de gemeenteraad moet het initiatief toetsen aan de verordening. Na goedkeuring kan bepaald worden wanneer het voorstel op de agenda van de raad kan worden geplaatst.