Ministerie van Financiën

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten-Generaal

Binnenhof 1a

2513 AA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

Fin 2005-241

Onderwerp

Overname PinkRoccade door Getronics

Via deze brief informeer ik u over de overname van PinkRoccade door Getronics

De Minister van Financiën,

Inleiding

Op 7 maart 2005 heeft Getronics N.V. haar bod op alle gewone aandelen PinkRoccade N.V. gestand gedaan. De Staat heeft zijn gehele aandelenpakket in PinkRoccade met deze gestanddoening verkocht. Op grond van artikel 34 lid 8 Comptabiliteitswet doe ik u hierbij verslag van deze overname die tot een vervreemding van de aandelen van de Staat in PinkRoccade leidt. Ik zal in deze brief kort ingaan op de financiële consequenties van de vervreemding, de geschiedenis van PinkRoccade en het proces dat aan de overname vooraf is gegaan. Ik heb u reeds eerder meegedeeld dat de Staat conform de nota "Deelnemingenbeleid Rijksoverheid" (Kamerstukken II 2001/02, 28 165, nrs. 1-2) zakelijk en zorgvuldig met het overnameproces is omgegaan.

Financiële consequenties

De Staat heeft zijn aandelenpakket in PinkRoccade van 6.308.624 aandelen aangemeld. Getronics betaalt ¤14,30 per aandeel. Dit is een premie van 40% ten opzichte van de slotkoers van 29 oktober 2004. De totale opbrengst voor de Staat bedraagt aldus ¤ 90.213.323. De verkoopopbrengst van PinkRoccade zal, na aftrek van de gemaakte verkoopkosten dienen ter aflossing van de staatsschuld. Conform de FES-wet zal de hierdoor optredende rentevrijval minus gederfde dividenden dienen ter voeding van het FES. Deze verkoop zal overigens niet leiden tot extra ruimte in het FES, aangezien de opbrengst dient ter invulling van de reeds bij de Miljoenennota 2005 geraamde taakstelling verkoop staatsdeelnemingen. Zowel de betaling als de levering zullen in maart 2005 plaatsvinden. Getronics betaalt als overnameprijs voor PinkRoccade in totaal ¤ 350 mln in contanten.

Voorgeschiedenis PinkRoccade 1990 - 2000

Het Rijkscomputer centrum (voorloper van PinkRoccade) werd in 1990 verzelfstandigd. Na verschillende acquisities door het Rijkscomputer centrum tussen 1991 en 1993 werd in 1994 het besluit tot verkoop van de onderneming genomen. Vervolgens heeft in 1999 de beursgang van PinkRoccade plaatsgevonden. Reeds ten tijde van de beursgang was door de Staat geconstateerd dat aandeelhouderschap door de Staat niet meer relevant was in het kader van een publiek belang. Immers, afnemers van PinkRoccade, waaronder de Staat, sluiten privaatrechtelijke contracten af waarin zij hun belangen indien zij dat wensen (kunnen) borgen. De Staat heeft zijn belang daarna verder afgebouwd. Onder meer door verwatering vanwege overnames (zoals van de TAS-groep) is het resterende aandelenpakket verwaterd tot 25,8%. De Staat bleef daarmee de grootste aandeelhouder in de onderneming. De reden dat de Staat nog tot op heden aandeelhouder gebleven is, is onder meer gelegen in het feit dat na 2000 een periode van dalende, minder stabiele aandelenmarkten aanbrak en dat er zich geen geschikt moment heeft voorgedaan om een pakket van deze grootte te verkopen. De gestanddoening van het bod van Getronics op alle uitstaande aandelen PinkRoccade vormt het einde van het aandeelhouderschap van de Staat in de onderneming sinds 1990.

Voorgeschiedenis PinkRoccade 2003/2004

PinkRoccade heeft, net als haar concurrenten de afgelopen jaren te maken gehad met de ICT-sectorbrede neergang als gevolg van het uiteenspatten van de de Internetbubbel alsmede door de algemene economische teruggang. De onderneming heeft in de afgelopen jaren daardoor te maken gekregen met een substantiële prijsdruk, verlies van contracten en daarmee omzet. Bovendien heeft zich nog een bestuurlijke crisis voorgedaan waarbij meerdere directieleden ontslagen werden. De concurrentie van grotere, veelal buitenlandse, spelers speelde de onderneming daarbij ook parten.

De Staat heeft in december 2003 Kempen & Co. N.V. als lange termijn adviseur aangetrokken, met het oog op het uitgangspunt van de Staat om, als zich een goed moment zou voordoen, tot een gehele (of gedeeltelijke) exit over te kunnen gaan. De Staat heeft PinkRoccade hiervan op de hoogte gebracht. De directie van PinkRoccade heeft in 2004 in algemeenheid te kennen gegeven dat zij haar ogen openhoudt voor ontwikkelingen in de markt, waaronder consolidatie (samengaan van ondernemingen) en het tussentijds maatregelen nemen voor de versterking en verbetering van haar organisatie.

Verloop proces overname

De Staat is in de maanden voorafgaand aan 1 november 2004 (de dag dat Getronics haar voornemen voor een bod op alle gewone aandelen PinkRoccade naar buiten bracht) door enkele partijen benaderd. Deze partijen heeft de Staat steeds doorverwezen naar de Directie en Raad van Commissarissen van PinkRoccade. Zowel Getronics als Ordina bevonden zich onder deze partijen.

Op vrijdag 29 oktober 2004 heeft PinkRoccade samen met Getronics de Staat over het voornemen van een overname van PinkRoccade door Getronics geïnformeerd. Getronics verzocht de Staat zijn steun voor deze overname. Hoewel de Staat niet afwijzend heeft gereageerd is de Staat niet overgegaan tot het expliciet verlenen van de verzochte steun. Ten eerste was het voorgenomen bod van Getronics grotendeels in aandelen. Bij een betaling in aandelen is het moeilijker om het bod goed te kunnen beoordelen. De koers van (de) aandelen fluctueert, hangt af van het vertrouwen van beleggers dat synergievoordelen van de fusie gerealiseerd kunnen worden en is tevens beïnvloedbaar door marktpartijen zoals hedgefunds. Naast deze ongewenste onzekerheid, was het niet uitgesloten dat recent getoonde interesse van andere partijen nog zou kunnen leiden tot een beter bod. De Staat achtte het gelet op vooral deze factoren niet verstandig om in dit vroege stadium en onder tijdsdruk tot commitment over te gaan.

Op 1 november heeft Getronics de aankondiging van het voorgenomen bod op PinkRoccade gedaan. De onderneming gaf in deze aankondiging aan dat het samengaan van PinkRoccade met een strategische partij zou bijdragen aan een betere positie voor PinkRoccade op de ICT markt. De hoogte van het bod op 1 november 2004 bedroeg per aandeel PinkRoccade zes aandelen Getronics en ¤4,10 in contanten. Dit zou uitgaande van de slotkoers van Getronics op 29 oktober 2004 neerkomen op een bod van omgerekend ¤ 338 mln voor het totale aandelenkapitaal van PinkRoccade, waarvan het grootste gedeelte in aandelen Getronics zou worden betaald. Een bod van ¤ 338 mln. betekende een premie van 35% boven op de slotkoers van PinkRoccade van vrijdag 29 oktober. De Staat heeft in een reactie aangegeven positief te staan tegenover een versterking van de positie van PinkRoccade, bijvoorbeeld door een samengaan met Getronics.

Op 22 november 2004 maakte Ordina via een persbericht haar concrete interesse in PinkRoccade bekend. Het indicatieve bod van Ordina bedroeg ¤ 350 mln in contanten onder voorwaarde van een boekenonderzoek bij PinkRoccade. PinkRoccade wilde in eerste instantie niet op dit verzoek ingaan en benadrukte haar voorkeur voor Getronics boven Ordina.

De grootaandeelhouders van PinkRoccade hebben zich gezamenlijk georganiseerd om te bezien of zij het wenselijk achtten dat geloofwaardige partijen die aangaven een bod op PinkRoccade serieus te overwegen, zoals Ordina, gelegenheid zouden moeten krijgen om een bod voor te bereiden op PinkRoccade. De ontstane groep van vijf grootaandeelhouders van PinkRoccade, die tezamen meer dan 50% van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen, bestond uit Aegon, Delta Lloyd, Fortis, ING en de Staat. Naar aanleiding van de door haar geuite belangstelling is Ordina door de grootaandeelhouders uitgenodigd voor een gesprek, waarin de aandeelhouders hebben vastgesteld dat er bij Ordina daadwerkelijk sprake was van een geloofwaardige partij met serieuze interesse in PinkRoccade.

De groep aandeelhouders heeft aan de Raad van Commissarissen van PinkRoccade verzocht om gelijke kansen te bieden voor andere partijen, mits het serieus geïnteresseerde partijen zou betreffen. De groep heeft dit verzoek eerst vertrouwelijk gedaan en vervolgens publiekelijk. Ordina zou dus wat de groep betrof een boekenonderzoek moeten kunnen uitvoeren bij PinkRoccade, zodat ook Ordina een reële mogelijkheid zou krijgen op het uitbrengen van een bod. Inmiddels had Getronics op 21 december haar voorgenomen bod verhoogd tot ¤ 350 mln in contanten. Kort daarna (23 december) verhoogde Ordina haar indicatieve bod tot ¤ 370 mln. Hoewel PinkRoccade in eerste instantie afwijzend reageerde op het verzoek van de groep grootaandeelhouders om een "level playing field" heeft Ordina uiteindelijk op 27 december 2004 de mogelijkheid gekregen om een boekenonderzoek te doen.

Op 12 januari is Ordina aangevangen met het boekenonderzoek. Ordina heeft vervolgens op 25 januari besloten zich terug te trekken uit het overnameproces omdat "de kwaliteit en diepgang van de informatie die PinkRoccade voor het boekenonderzoek beschikbaar had gesteld Ordina onvoldoende in staat stelde haar voorgenomen bod op verantwoorde wijze te onderbouwen". De groep grootaandeelhouders heeft op dat moment besloten niet bij PinkRoccade aan te dringen op het beschikbaar stellen van meer informatie aan Ordina, omdat voorzover de aandeelhouders het konden beoordelen aan hun verzoek tot het creëren van een level playing field, voldoende was tegemoet gekomen.

Getronics bleef hiermee de enige partij die een (indicatief) bod had uitgebracht. Inmiddels had Getronics haar oorspronkelijke voorgenomen bod van 1 november zowel verbeterd van grotendeels aandelen naar een bod volledig in contanten, en verhoogd (van ¤338 mln naar ¤350 mln).

In het weekend van 29 en 30 januari 2005 heeft Getronics de Staat, zoals zij ook van tevoren in de media had aangekondigd, gepolst voor het committeren van onze aandelen aan haar voorgenomen bod van ¤ 350 mln. in contanten. Getronics stelde een commitment van de Staat als voorwaarde voor het uitbrengen van dit bod. Overleg hierover heeft bilateraal plaatsgevonden. Op 30 januari is met Getronics overeengekomen dat de Staat onder bepaalde, zakelijke voorwaarden zijn aandelen zou aanmelden onder haar bod. Het afgeven van deze commitment werd zakelijk verantwoord geacht.

Voorzover ons bekend werden de andere grootaandeelhouders niet door Getronics gepolst. Na de commitment van de Staat en de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Getronics op 2 februari heeft Getronics op 4 februari haar officiële biedingsbericht uitgebracht, waarmee de aanmelding van de aandelen werd opengesteld. Dit biedingsbericht bevatte onder meer een 'fairness opinion' van KPMG, die als externe deskundige concludeert dat het bod vanuit financieel oogpunt als 'fair' bestempeld kan worden.

Op 18 februari 2005 heeft PinkRoccade in een bijzondere aandeelhoudersvergadering de overname toegelicht. Op 28 februari 2005 heeft de Staat al zijn aandelen aangemeld. Op 7 maart 2005 heeft Getronics haar bod gestand gedaan, nadat ruim 95% van de aandelen bleek te zijn aangemeld. Een dergelijk hoog aanmeldingspercentage mag als succesvolle afsluiting van een roerig biedingsproces worden beschouwd.

- 0 -