ABVAKABO FNV

Geef gezinsvoogden ruimte om kwaliteit te leveren!

ABVAKABO FNV dringt er op aan dat de uitvoerenden in de jeugdzorg op korte termijn een caseloadverlaging krijgen naar maximaal 15 pupillen en voldoende instrumenten en tijd om de kwaliteit te leveren die ook zijzelf noodzakelijk vinden.

Vandaag heeft de Inspectie Jeugdzorg haar rapport gepresenteerd over de dood van Savanna. De inspectie stelt dat er sprake is van ernstige tekortkomingen in de uitvoering van de onder-toezicht-stelling (OTS) door het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. Bewindslieden reageren geschokt en iedereen vindt dat deze situaties zich niet meer mogen voordoen.
ABVAKABO FNV constateert niet voor de eerste maal dat in de gezinsvoogdij sprake is van een onaanvaardbare werkdruk. Werkers in de jeugdzorg hebben teveel dossiers, teveel bureaucratie en verplichte rapportages en te weinig efficiënte ondersteuning en tijd voor cliëntcontact. Als mogelijke verbetering stellen wij werkgevers en politiek al geruime tijd voor om afspraken te maken over: een lagere caseload, meer tijd voor kinderen en jongeren, meer tijd voor rapportage die de hulpverlening ondersteunt en een gebruikersvriendelijk geautomatiseerd rapportageprogramma, dat landelijk bij alle instanties wordt gehanteerd. Tot nu toe wordt daar te weinig mee gedaan.

Minister Donner heeft onlangs het rapport 'Bescherming in ontwikkeling' aan de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport is een evaluatie van het project Deltaplan Kwaliteitsverbetering Gezinsvoogdij waarbij vier bureaus jeugdzorg als pilot dienden. De conclusies en aanbevelingen daarin steunen onze opvattingen. De nieuwe werkwijze bij OTS-en is gebaseerd op 'Leiding geven aan verandering', het visiedocument van de gezamenlijke bureaus jeugdzorg. Nieuw is dat er systematischer met de ouders wordt samengewerkt aan het verbeteren van hun opvoedingsvaardigheden. Daarnaast is de methode sterk gericht op de verbetering van de ontwikkeling van de onder toezicht gestelde pupil. Ook kan de gezinsvoogd 50% van zijn tijd besteden aan directe cliëntcontacten, doordat de caseload van gezinsvoogdijwerkers wordt verlaagd van gemiddeld meer dan 17,5 naar 15 pupillen. Er is daardoor wekelijks contact tussen de hulpverlener en de pupil mogelijk.

Het evaluatieonderzoek maakt duidelijk dat met de nieuwe werkwijze in projectteams belangrijke verbeteringen in de gezinsvoogdij zijn bereikt. Door de nieuwe werkwijze zijn de uitvoering van de ondertoezichtstelling en de rapportages sterk verbeterd. Bovendien is de werkdruk afgenomen. De onderzoekers adviseren op basis van de positieve resultaten de huidige opzet voort te zetten. ABVAKABO FNV onderschrijft dit en dringt aan op landelijke invoering van deze werkwijze, zodat de uitvoerenden in de jeugdzorg op korte termijn ook daadwerkelijk een caseloadverlaging krijgen naar maximaal 15 pupillen en voldoende instrumenten en tijd om zo goede kwaliteit te kunnen leveren.


---


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jan Willem Dieten, landelijk bestuurder Jeugdzorg(06) 51576936 Ingeborg van Kints, voorlichter (079) 3536319 of (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

10 mrt 05 15:51