Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 maart 2005


Vragen van het lid Heemskerk (PvdA) aan de minister van Financiën


over het oversluiten van hypotheken


* Bent u op de hoogte van de berichtgeving over huizenbezitters die worden misleid door hun eigen financieel adviseurs?


* Is het juist dat bij het oversluiten van een hypotheek vaak wordt geadviseerd om ook de daaraan gekoppelde levensverzekering over te sluiten? Is het juist dat dit doorgaans helemaal niet nodig is?


* Kunt u ingaan op de stelling van dhr. Keegstra dat dit voor consumenten erg onvoordelig is, omdat de afkoopwaarde van een levensverzekering in de eerste jaren gering is, waardoor de consument ongeveer 70% van zijn premie voor niets betaald heeft?


* Kunt u ook ingaan op de stelling van dhr. Keegstra dat adviseurs en tussenpersonen bij het adviseren om een nieuwe levensverzekering af te sluiten, zich vooral laten leiden door de hoge provisies?


* Deelt u de mening dat dit onwenselijk is en wat gaat u hieraan dien? Kunnen tussenpersonen aansprakelijk worden gesteld bij slechte adviezen? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening dat provisietransparantie kan leiden tot meer bewustwording bij de consument over de hoogte van de provisie en de motieven die bij financieel adviseurs een rol kunnen spelen? En dat deze bewustwording veel zwaarder dient te wegen dan het argument dat direct writers daaruit een concurrentievoordeel zouden kunnen putten? Een ook dat dit concurrentievoordeel betrekkelijk is, omdat iedereen weet dat direct writers hun eigen product zullen willen verkopen, en dat de ogenschijnlijke onafhankelijkheid van een tussenpersoon ook als een concurrentievoordeel kan worden gezien, dat hier tegenover staat?


* Waarom is het in de praktijk lastig om een oude polis aan een nieuwe hypotheek te koppelen? Welke belemmeringen bestaan hiervoor? Deelt u de mening dat vormen van koppelverkoop moeten worden voorkomen? Op welke wijze kan koppelverkoop worden voorkomen?


Telegraaf, 9 maart 2005