Gemeente Heerlen

Officiële start van het Mijnwaterproject

Op 10 maart is het Mijnwaterproject in het Heerlense Glaspaleis officieel van start gegaan. Dit unieke internationale project gaat onderzoeken of het warme water uit de voormalige steenkolenmijnen in Heerlen en Midlothian in Schotland gebruikt kan worden als een bron van duurzame energie. Het mijnwaterproject wordt gezien als een voorbeeld en stimulans voor de ruimtelijke ontwikkeling van voormalige mijngebieden in Noord-West Europa. Het project kan een fantastische impuls betekenen voor al die gebieden. Mede daarom wordt het mijnwaterproject ondersteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie.

Het Mijnwaterproject is een bijzonder project. Het symboliseert letterlijk de ontwikkeling van zwarte naar groene energie. Plaatsen die in het verleden in het teken stonden van het delven van steenkool, het zwarte goud, krijgen de kans om zich te ontwikkelen tot brongebieden voor milieuvriendelijke en duurzame energie.

Pilots in Heerlen en Midlothian
Het Mijnwaterproject start met twee pilots in Heerlen en Midlothian. De uitgangsposities en doelstellingen in Heerlen en Midlothian verschillen en vereisen daardoor een andere aanpak. De projecten worden echter in een nauwe, transnationale samenwerking uitgevoerd.

Pilot 1: het mijnwaterproject in Heerlen

De mijnen van Heerlen zijn dertig jaar geleden gesloten en de schachten zijn afgedekt met een dikke prop beton. Het water met een temperatuur van 17 ºC tot ca 35 ºC in de diepere lagen wordt sinds de sluiting van de mijnen niet meer opgepompt.

Het mijnwater zal gebruikt worden voor de verwarming èn koeling van een tweetal grootschalige nieuwbouwprojecten: . Stadspark Oranje Nassau: een integraal ontwikkelingsplan voor de noordzijde van het centrum van Heerlen, met ruim 300 woningen en ongeveer 143.000 m2 bestemd voor kantoren, winkels en openbare gebouwen. De School voor Praktijkonderwijs opent medio 2005 als eerste zijn deuren in het Stadspark: het gebouw is al 'Mijnwaterproof'. . Het centrum van het stadsdeel Heerlerheide waar een ingrijpend herinrichtingsproject van start is gegaan: o.a. nieuwbouw van ruim 300 woningen en circa 20.000 m2 voor winkels, een zorgcomplex en openbare gebouwen.

Pilot 2: het mijnwaterproject in Midlothian, 'Shawfair'

De mijnen bij Midlothian (ten zuiden van Edinburgh) zijn nog geen 10 jaar geleden gesloten. De mijngangen (met een diepte van 250 m tot 825 m) zijn nog intact en toegankelijk. Elke dag komt er veel water van 15 ºC naar de oppervlakte, vanaf de bovenste verdieping van de mijn (tot ca. 220 m onder het maaiveld). Gebruik van het mijnwater kan zorgen voor de verwarming van een grootschalig nieuwbouwproject met kantoren, ruim 500 woningen en een basisschool. Als de pilot succesvol is zullen meer dan 4000 woningen en duizenden vierkante meters kantoren en openbare gebouwen aangesloten worden op het mijnwatersysteem.

Europese dimensies
Het Mijnwaterproject is een Europees project van vijf partners uit Nederland en Groot Brittannië.
- De gemeente Heerlen

- De gemeente Midlothian

- Building Research Establishment
- Netwerk voor Omgevingskwaliteit
- Weller Wonen

Vanwege de grote waarde van het Mijnwaterproject voor alle voormalige mijngebieden in Europa, wordt het project gesteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie voor de regio Noordwest-Europa. De totale kosten van het project bedragen E 20 miljoen. Interreg IIIB levert hieraan een bijdrage van 48% Het Europese belang blijkt verder uit de observatoren die de voortgang van het project nauwgelet zullen volgen. Het zijn professionals en geïnteresseerden uit heel Europa. Waar nodig en mogelijk leveren deze organisaties een bijdrage aan het project. De observatoren zijn:
- Universiteiten van Silizië (P), Delft (NL), Wageningen (NL), Leiden (NL), Newcastle (GB)
- Geologische Dienst Vito (B)

- Geologische Dienst Orleans (F)

- Geothermische Verenigingen uit Nederland en Duitsland
- Landes Entwicklungs Gesellschaft Nordrhein-Westfalen (D)
- Novem (NL)

- Energie-cités (F)

Heerlen, 10-03-2005

For more information : www.minewaterproject.info

City of Heerlen, Richard Pisters
T: +31-(0)455604712
M: +31-(0)651149536
E: r.pisters@heerlen.nl

Midlothian, Susan Whiteford
T: +44-(0)1312713425
E: susan.whiteford@midlothian.gov.uk


---- --
www.minewaterproject.info

Officiële start van het Mijnwaterproject

Op 10 maart is het Mijnwaterproject in het Heerlense Glaspaleis officieel van start gegaan. Dit unieke internationale project gaat onderzoeken of het warme water uit de voormalige steenkolenmijnen in Heerlen en Midlothian in Schotland gebruikt kan worden als een bron van duurzame energie. Het Mijnwaterproject wordt gezien als een voorbeeld en stimulans voor de ruimtelijke ontwikkeling van voormalige mijn- gebieden in Noord-West Europa. Het project kan een fantastische impuls betekenen voor al die gebieden. Mede daarom wordt het Mijnwaterproject ondersteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie.

Het Mijnwaterproject is een bijzonder project. Het symboliseert letterlijk de ontwikkeling van zwarte naar groene energie. Plaatsen die in het verleden in het teken stonden van het delven van steenkool, het zwarte goud, krijgen de kans om zich te ontwikkelen tot brongebieden voor milieuvriendelijke en duurzame energie.

Pilots in Heerlen en Midlothian Het Mijnwaterproject start met twee pilots in Heerlen en Midlothian. De uitgangsposities en doelstellingen in Heerlen en Midlothian verschillen en vereisen daardoor een andere aan- pak. De projecten worden echter in een nauwe, transnationale samenwerking uitgevoerd.

Pilot 1: het mijnwaterproject in Heerlen De mijnen van Heerlen zijn dertig jaar geleden gesloten en de schachten zijn afgedekt met een dikke prop beton. Het water met een temperatuur van 17ºC tot ca. 35ºC in de diepere lagen wordt sinds de sluiting van de mijnen niet meer opgepompt.

Het mijnwater zal gebruikt worden voor de verwarming én koeling van een tweetal groot- schalige nieuwbouwprojecten:


· Stadspark Oranje Nassau: een integraal ontwikkelingsplan voor de noordzijde van het centrum van Heerlen, met ruim 300 woningen en ongeveer 143.000 m2 bestemd voor kantoren, winkels en openbare gebouwen. De School voor Praktijkonderwijs opent medio 2005 als eerste zijn deuren in het Stadspark: het gebouw is al "Mijnwaterproof";
· het centrum van het stadsdeel Heerlerheide waar een ingrijpend herinrichtingsproject van start is gegaan: o.a. nieuwbouw van ruim 300 woningen en circa 20.000 m2 voor winkels, een zorgcomplex en openbare gebouwen.

Pilot 2: het mijnwaterproject in Midlothian, "Shawfair" De mijnen bij Midlothian (ten zuiden van Edinburgh) zijn nog geen 10 jaar geleden gesloten. De mijngangen (met een diepte van 250 m tot 825 m) zijn nog intact en toegankelijk. Elke dag komt er veel water van 15ºC naar de oppervlakte, vanaf de bovenste verdieping van de mijn (tot ca. 220 m onder het maaiveld).

Gebruik van het mijnwater kan zorgen voor de verwarming van een grootschalig nieuwbouw- project met kantoren, ruim 500 woningen en een basisschool. Als de pilot succesvol is zullen meer dan 4.000 woningen en duizenden vierkante meters kantoren en openbare gebouwen aangesloten worden op het mijnwatersysteem.

Europese dimensies
Het Mijnwaterproject is een Europees project van vijf partners uit Nederland en Verenigd Koninkrijk.

· De gemeente Heerlen (Nederland)
· De gemeente Midlothian (Schotland)
· Building Research Establishment (BRE, London, Verenigd Koninkrijk)
· Netwerk voor Omgevingskwaliteit (NOK, Gouda, Nederland)
· Weller Wonen (Heerlen, Nederland)

Vanwege de grote waarde van het Mijnwaterproject voor alle voormalige mijngebieden in Europa, wordt het project gesteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie voor de regio Noordwest-Europa. De totale kosten van het project bedragen 20 miljoen. Interreg IIIB levert hieraan een bijdrage van 48%.

Het Europese belang blijkt verder uit de observatoren die de voortgang van het project nauwgelet zullen volgen. Het zijn professionals en geïnteresseerden uit heel Europa. Waar nodig en mogelijk leveren deze organisaties een bijdrage aan het project.

De observatoren zijn:

· Universiteiten van Silizië (P), Delft (NL), Wageningen (NL), Leiden (NL), Newcastle (GB)
· Geologische Dienst Vito (B)
· Geologische Dienst Orleans (F)
· Geothermische Verenigingen uit Nederland en Duitsland
· Landes Entwicklungs Gesellschaft Nordrhein-Westfalen (D)
· Novem (NL)

· Energie-cités (F)

Heerlen, 10 maart 2005.