Persbericht
Eerste rechtszaak voor Maagdenhuis bezetter
Maandag 28 februari zijn 141 studenten gearresteerd na de Maagdenhuisbezetting. Zij strijden voor democratie op de onderwijsinstellingen en tegen het studierantsoen. Vandaag vindt de eerste rechtzaak plaats tegen deze vreedzame studentenactie.
Pas drie dagen na de gewelddadige ontruiming zijn 140 mensen vrijgelaten, behalve één persoon. Justitie wilde één bezetter nog zeven dagen in bewaring stellen. Gelukkig ging de rechter-commissaris daar niet mee akkoord. Justitie laat deze ene bezetter nu al voorkomen, dit zonder duidelijke reden. Dit meisje wordt voorgeleid op verdenking van lokaalvredebreuk, net als alle anderen. Geheel willekeurig lijkt zij uitgekozen door justitie om als zondebok te dienen.
Justitie start hiermee een proefproces over de rug van de bewuste bezetter. MHBZ vermoedt dat dit een poging is om via één rechtzaak alle vreedzame bezetters te veroordelen. Dit ondanks de grove vormfouten en intimidatie richting de studenten. Wij vinden het handelen van justitie in deze onproportioneel en verzoeken met klem tot sepot.
MHBZ is verbaasd dat justitie dit meisje nu in een uitzonderingspositie probeert te plaatsen. Mark: 'De studenten laten zich niet verdelen. Wij hebben als één blok gestreden voor goed onderwijs en wensen ook als een blok behandeld te worden. Vanmiddag zal zij niet alleen staan.'
De rechtszaak is vanmiddag, 15.10, Parnassusweg 220, Amsterdam.
---
NIET TER PUBLICATIE
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, dan is de arrestantengroep Maagdenhuisbezetting te bereiken op at@mhbz.nl of tel: 06-522 323 65
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) organiseert 21 maart een actie tegen het studierantsoen. MHBZ zal ook daar van zich laten horen.
De protestgroep MHBZ bestaat uit enkele honderden studenten uit heel Nederland. Deze studenten hebben zich verenigd, omdat zij meer inspraak binnen het onderwijs eisen voor studenten en het niet eens zijn met de plannen van staatssecretaris Rutte.
De protestgroep ziet veel problemen binnen het hoger onderwijs:
* Veel instellingen hebben een groot tekort aan middelen
* Het afgeven van diploma's is belangrijker dan de ontwikkeling van de student.
* Er is minder ruimte voor verdieping en academische vorming binnen het hoger onderwijs
* De zesjescultuur onder studenten zorgt voor niet-optimaal onderwijs
* Het hoger onderwijs is sterk verschoolsd
* Het niveau van studiebegeleiding is onder de maat
* Veel studenten lopen studievertraging op door de bachelor master structuur
* Studenten werken gemiddeld 16 uur per week naast hun studie Zij is dan ook verontwaardigd dat veel van deze problemen geen aandacht krijgen binnen de nieuwe onderwijsplannen en voert daarom actie.
Voor meer informatie omtrent de protestgroep MHBZ en haar activiteiten kunt u contact opnemen
Met Passchier: 06-51934849
Voor meer informatie omtrent de eisen en beargumentering van de eisen kunt u terecht op www.mhbz.nl
www.leerrechten.nl