Gemeente Heerlen

Uitnodiging voor de redactie

Officiële start Mijnwaterproject in Glaspaleis Heerlen

Deze week wordt tijdens een tweedaagse kick-off-meeting in Heerlen de aftrap gedaan van het internationale Mijnwaterproject. Langs deze weg nodig ik u uit voor de feestelijke start op donderdag 10 maart van 14.00 tot 15.00 uur in het Glaspaleis in Heerlen.

Het project in het kort

In het mijnwaterproject wordt onderzocht of opnieuw energie gewonnen kan worden uit de voormalige mijnen in Heerlen en het Schotse Midlothian. Geprobeerd wordt of de warmte in het mijnwater gebruikt kan worden voor het verwarmen en koelen van gebouwen met behulp van deze duurzame energie.

Europese dimensies
Het project wordt ondersteund door het Interreg IIIB-programma van de Europese Unie die er een belangrijke voorbeeldwerking in ziet voor andere voormalige mijnterreinen in Noord-west Europa. Verwacht wordt dat het project een stimulerende werking heeft voor zowel de toepassing van duurzame energie, als voor de ruimtelijke ontwikkeling van voormalige mijnterreinen. Het verband met het mijnverleden wordt als een kans gezien om te werken aan de sociaal maatschappelijke werkelijkheid van de oude mijngebieden.

Partners en observatoren
Het Mijnwaterproject is een Europees project tussen vijf partners: De gemeente Heerlen (Nederland); De gemeente Midlothian (Schotland); Building Research Establishment (BRE, London, Groot-Britannië); Netwerk voor Omgevingskwaliteit (NOK, Gouda, Nederland); Weller Wonen (Heerlen, Nederland). Daarnaast wordt het Mijnwaterproject op de voet gevolgd door professionals en geïnteresseerden uit heel Europa. Waar nodig en mogelijk leveren deze organisaties een bijdrage aan het project.

Programma
Tijdens de tweedaagse kick-off-meeting zal op donderdag 10 maart om 14.00 uur het project officieel van start gaan op de vierde etage van het Glaspaleis. Hier zullen vertegenwoordigers van de partners en van de observatoren aanwezig zijn. Op het programma staan:
- Welkom door wethouder Thei Vrolings

- Bijdrage van professor Stefan van den Boogaerd over Europa
- Inhoudelijke uitleg van het mijnwaterproject door projectleider Elianne Demollin
- Symbolische starthandeling

- Gelegenheid tot stellen van vragen of afnemen van interviews in informele sfeer Vanwege het internationale karakter van de bijeenkomst zal tijdens een groot deel van dit programma engels de voertaal zijn!

Meer weten?
Richard Pisters, tel. (045) 56 04 070 of 06-51149536 Gemeente Heerlen, Concernstaf Communicatie
persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
p e r s


---- --