FNV

Een vijfde containers bevat resten van gif

Ruim 800 duizend van de vier miljoen containers die jaarlijks de Rotterdamse haven binnenkomen bevatten giftige gassen die gevaarlijk voor werknemers kunnen zijn. Vooral werknemers in de industributie en de groothandel lopen gevaar.
Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bij 67 bedrijven die containers ontvangen en openen, bleken 65 werkgevers zich niet bewust van de mogelijkheid dat zich restanten van bestrijdingsmiddelen in de container konden bevinden. Bijna de helft van de bedrijven bleek een of meer containers onder gas te ontvangen. Onwetendheid van werkgevers zorgt ervoor dat personeel dat containers leeghaalt (de groothandel, de industributie) risico loopt vergiftigd of bedwelmd te worden. De Arbeidsinspectie heeft de bedrijven gesommeerd maatregelen te nemen.

Veel containers bevatten (resten van) bestrijdingsmiddelen die in het land van herkomst worden gebruikt om ongedierte uit de lading te weren. Deze gegaste containers bevatten meestal levensmiddelen, kleding, schoenen, speelgoed en meubels. Idealiter zou het gas op de plaats van bestemming verdwenen moeten zijn, wat vaak niet het geval is.

Volgens Heidi Timmermans, adviseur Arbeidsomstandigheden bij FNV Bondgenoten klopt de etikettering op de containers vaak niet. Bovendien ontbreekt de noodzakelijke informatie over de toegepaste gasmiddelen vaak op de transportpapieren. "De klant, de werkgever dus, is verplicht te onderzoeken of er een risico is voor vergiftiging of bedwelming bestaat. Als dat zo is moet hij maatregelen nemen. De praktijk is anders. Met alle gevolgen voor de werknemer van dien." Timmermans vindt het verbijsterend dat veel bedrijven niet op de hoogte zijn van de risico's. "Een werkgever moet zijn personeel beschermen tegen onveilige situaties."

De Arbeidsinspectie heeft voor de vervolginspectie dit jaar FNV Bondgenoten benaderd. "Via de ondernemingsraden en met hulp van de bedrijfsgezondheidsdienst van het wegvervoer moeten we de gevaren onder de aandacht brengen", reageert Henk Onstwedder, vakbondsbestuurder industributie. "Dit jaar willen we ook een scholingsdag voor ondernemingsraden houden. Maar het ministerie moet natuurlijk ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Je kunt wel wetten maken, maar je moet ook zorgen dat ze worden nageleefd."