Ross: 'Sport is door de breedtesportimpuls hoger op de lokale politieke agenda gekomen'
Persbericht, 10-3-2005
329 gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de Breedtesportimpuls (BSI). Daarmee zijn projecten rondom buurt en sport, verenigingsondersteuning en sportstimuleringsprojecten gericht op bijvoorbeeld ouderen en gehandicapten van de grond gekomen. 'Sport is door de BSI hoger op de lokale politieke agenda gekomen', aldus staatssecretaris Ross-van Dorp (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer over de 2-meting van de Breedtesportimpuls.
Deze impuls startte in 2000 en loopt tot en 2009. De laatste groep gemeenten (76) gaat dit jaar van start met een meerjarig project, dat tot doel heeft om het lokale sportaanbod structureel te verbeteren. Ook moet door de impuls de samenwerking versterken tussen sport en andere sectoren als onderwijs en de gezondheidszorg. Het ministerie van VWS investeert in totaal 93 miljoen euro in de breedtesportimpuls. De gemeenten, provincies en bonden doen daar nog eens ruim 140 miljoen bovenop, zodat met de BSI een bedrag van bijna 235 miljoen euro gemoeid is.
Met dat geld worden onder meer honderden sportverenigingen ondersteund. Een kleine 165 gemeenten hebben een project opgezet met als doel de lokale sportclubs te helpen bij het werven van leden, het ondersteunen van vrijwilligers en het ondersteunen bij financiële zaken. Daarnaast zijn er ook projecten speciaal gericht op doelgroepen. Zo hebben projecten voor ouderen 10.000 oudere sporters opgeleverd en zijn door de impuls 2400 mensen met een handicap gaan sporten.
Ross schrijft in haar brief te verwachten dat na afloop van de BSI gemeenten, provincies en bonden zestig procent van het totale SBI-bedrag in het sportaanbod blijven investeren. 'Dat is dus meer dan de gemeentelijke bijdrage aan BSI-projecten. Door de breedtesportimpuls is sport hoger op de politieke agenda van veel gemeenten gekomen', aldus Ross.oss startte eind vorig jaar met een nieuwe sportstimuleringsregeling, de zogenoemde BOS-regeling, hetgeen staat voor buurt, onderwijs en sport. Ze trekt de komende zes jaren 80 miljoen euro uit om via een aanbod van sportactiviteiten de leefsituatie van jongeren in achterstandssituaties te verbeteren.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport