Gemeente 's-Hertogenbosch

10-03-2005

's-Hertogenbosch start publiekscampagne huiselijk geweld

Huiselijk geweld hoort nèrgens thuis. Om de Bossche inwoners bewust te maken van de problematiek rond huiselijk geweld start de gemeente 's-Hertogenbosch een publiekscampagne. Huiselijk geweld is een complex probleem, waarover tot voor kort niet werd gesproken en waarvoor geen beleid werd ontwikkeld. Toch is huiselijk geweld het grootste geweldsmisdrijf in onze samenleving.

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlandse bevolking ooit slachtoffer is geworden van niet-incidenteel huiselijk geweld; 11% hiervan is slachtoffer geworden van huiselijk geweld dat lichamelijk letsel ten gevolge heeft gehad en er vallen jaarlijks gemiddeld 150 dodelijke slachtoffers. De gemeente 's-Hertogenbosch neemt het onderwerp zeer serieus en startte in 2002 een gezamenlijk project Huiselijk Geweld, bestaande uit 12 deelprojecten.

Bewustwording misdrijf
De eerste fase van de publiekscampagne staat in het teken van bewustwording. Deze is gericht op het confronteren van de Bosschenaren met de grootte van de problematiek en het feit dat huiselijk geweld een misdrijf is. Dit wordt onder meer gedaan door het verspreiden van posters en affiches. Met deze publiekscampagne worden reeds gestarte deelprojecten en/of gerichte acties gericht op de aanpak van huiselijk geweld ondersteund. De volgende fase van de campagne vindt plaats rond de start van een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld en zal gericht zijn op het verschaffen van duidelijkheid aan inwoners over alle mogelijkheden van hulpverlening, melding en informatieverschaffing.

Regierol voor gemeente
Onder leiding van het Ministerie van Justitie hebben vijf Ministeries zich gezamenlijk ingezet voor een integrale aanpak. De overheid heeft de gemeente als lokaal bestuurder de regierol gegeven voor de lokale aanpak. De gemeente 's-Hertogenbosch neemt het onderwerp huiselijk geweld zeer serieus en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van elke burger, ook achter de voordeur. In 2003 tekenden veertien partners een overeenkomst, die het onderwerp eveneens zeer serieus nemen. Deze partners zijn organisaties vanuit de rechterlijke macht en hulpverleningsinstanties. Via een integrale ketenaanpak opereren zij gezamenlijk op het gebied van preventie, opvang, detentie, begeleiding, hulpverlening en nazorg. Inmiddels is de groep betrokken organisaties uitgegroeid tot vijfentwintig.

Maatschappelijk probleem
Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem, dat de grenzen van de privé-sfeer overschrijdt. Elk mens heeft recht op een veilige woonomgeving en toch is de kans groot, dat men juist in de eigen privé-omgeving slachtoffer wordt van geweld: fysiek, seksueel of psychisch geweld of een combinatie daarvan. Huiselijk geweld is de meest voorkomende geweldsvorm in onze samenleving en veroorzaakt de meeste slachtoffers. De recidive ligt hoog omdat slachtoffer en dader deel uitmaken van elkaars leefomgeving. Vaak wordt huiselijk geweld doorgegeven aan volgende generaties.