Gemeente Nijmegen

Geen gedwongen ontslagen onder gemeentepersoneel

Het gemeentebestuur en de Samenwerkende Bonden (SBO), beide vertegenwoordigd in het zogeheten Georganiseerd Overleg (GO), hebben afgesproken dat er in elk geval tot 1 juli 2006 geen gedwongen ontslagen zullen volgen als gevolg van de noodzakelijke interne bezuinigingen. De voorzitter van het GO, wethouder P. Lucassen en SBO-voorzitter P. Zieck tekenen daartoe donderdag 10 maart in het Stadhuis een overeenkomst. Verder is in het convenant een aantal rechten en plichten vastgelegd voor zowel werknemers als werkgever, waaronder regels voor uitstroom en herplaatsing. Hiermee hoopt het gemeentebestuur de reorganisatie en formatieafbouw in een zo groot mogelijke rust te kunnen uitvoeren.

Zoals bekend heeft de gemeenteraad in de meerjarenbegroting 2005-2008 bepaald dat Nijmegen flink gaat bezuinigen. Startend met in totaal 11 miljoen dit jaar en oplopend tot bijna 19 miljoen in 2008. Een groot deel daarvan moet in de eigen organisatie gevonden worden. Ongeveer 170 van de bijna 2000 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. Het gemeentebestuur wil deze inkrimping zo sociaal mogelijk laten verlopen. Dat wil zeggen, als het even kan zonder gedwongen ontslagen. Verder wil het ouderen tot vervroegd uittreden stimuleren en boventallige ambtenaren in de eigen of buiten de organisatie herplaatsen.

Om gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen is het nodig het doorstromingsbeleid aan te scherpen, met minder vrijblijvendheid voor de boventallige medewerker, maar ook voor de werkgever. Dat wil zeggen, dat de voor bepaalde vacatures geschikt geachte kandidaten niet zo maar kunnen weigeren. Er is een plaatsingscommissie ingesteld met vergaande bevoegdheden. Zij wordt over alle interne vacatures geïnformeerd en beslist over voorgenomen plaatsingen.

Omdat het natuurlijk verloop te weinig vacatureruimte oplevert, wil de gemeente ouderen, die vervroegd volledig willen uitreden, een extra financiële aanvulling geven. Deze regeling geldt vooralsnog voor het jaar 2005.

Op korte termijn wordt een sociaal beleidskader vastgesteld voor de periode 2005 tot en met 2008. Hierin leggen alle betrokken partijen nog meer uitgangspunten voor het sociaal beleid vast, met accenten op door- en uitstroom van personeel. Overigens hebben de afgelopen periode al 27 medewerkers binnen de gemeente een andere baan gekregen. Hierbij ging het wel om oude bezuinigingen. Voor de nieuwe bezuinigingen zal het om hogere aantallen gaan.