Gemeente Tilburg

05107BO

Datum
8 maart 2005

Bouwplan bedrijfswoning Nijverheidsweg 1 in Udenhout

Zienswijzen indienen van 10 maart tot 24 maart 2005

De heer J.A. Brekelmans heeft bij de gemeente Tilburg een bouwplan ingediend voor de bouw van een bedrijfswoning aan de Nijverheidsweg 1 in Udenhout.

Vrijstellingsprocedure

Het bouwplan past niet in het geldende bestemmingsplan "Bedrijventerrein 1993". In het bestemmingsplan heeft de locatie aan de Nijverheidsweg 1 de bestemming "bedrijfsdoeleinden". Binnen deze bestemming is het alleen mogelijk om een bedrijfswoning te bouwen als het bouwperceel minimaal 2000 m2 groot is. Het perceel aan de Nijverheidsweg is echter maar ca. 1400 m2 groot. Het verzoek past echter binnen het karakter van het huidige bedrijventerrein, waar al meerdere bedrijfswoningen op kleinere percelen staan. Bovendien levert het geen milieutechnische problemen op voor de bedrijven in de omgeving. De gemeente wil dan ook graag aan het plan meewerken. Een vrijstellingsprocedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. In het kader van deze procedure hebben het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing van 24 december 2004 tot en met donderdag 13 januari 2005 ter inzage gelegen voor inspraak. Er zijn geen inspraakreacties ingediend. Het college heeft de ruimtelijke onderbouwing definitief vastgesteld en heeft de raad gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen.

Zienswijzen indienen

Het vrijstellingsverzoek, de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan liggen van 11 maart tot en met 7 april ter inzage in: . het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur. . bij de balie Bouwen en Wonen in het Servicepunt Udenhout, Openbare bibliotheek Tongerloplein: maandag van 14:00 tot 16:00 uur, dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, woensdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 17.30 tot 19.30 uur.

Tijdens deze periode kunt u schriftelijk zienswijzen indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Publiekszaken, Postbus 90118, 5000 LA Tilburg, onder vermelding van "Zienswijze Nijverheidsweg 1 te Udenhout."

Vervolg procedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Heeft u zienswijzen ingediend, dan wordt u persoonlijk van het besluit van het college op de hoogte gebracht.

Meer informatie

Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Peter Lemmers van de afdeling Ruimtelijke Ordening. Uw contactpersoon is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 95 18 of via emailadres peter.lemmers@tilburg.nl.

A. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.
2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.
3. Het college start een vrijstellingsprocedure. Eerste stap in die procedure is het maken van een concept ruimtelijke onderbouwing.
4. Het college legt het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing ter inzage voor inspraak. Tijdens de inzagetermijn kunnen inspraakreacties worden ingediend.
5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
6. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan stelt zij eerst de ruimtelijke onderbouwing definitief vast. Is het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken ouder dan 10 jaar, dan besluit zij tegelijkertijd aan de raad te vragen een voorbereidingsbesluit te nemen.

De raadscommissie Fysiek behandelt het voorbereidingsbesluit in een vergadering. De raadscommissie brengt vervolgens een advies uit aan de raad en de raad neemt het besluit. U heeft als bewoner de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen voor de vergadering van de raadscommissie Fysiek. Tijdens deze spreektijd kunt u wederom bezwaren tegen of opmerkingen naar aanleiding van het bouwplan, kenbaar maken. Heeft u in de vorige fase (4) inspraakreacties ingediend, dan wordt u via een brief op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen. Heeft u geen inspraakreacties ingediend, dan kunt toch spreektijd aanvragen. In het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier vindt u de vergaderdata van de raadscommissie Fysiek vinden en de onderwerpen die worden behandeld.


7. Het vrijstellingsverzoek, de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan worden 4 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingediend.
8. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
9. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie.
10. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

B. Verklarende woordenlijst


- bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


- inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het bouwplan.
- ruimtelijke onderbouwing: een nota waarin de gemeente verklaart waarom zij vindt dat er van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen.


- vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


- vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Zie (A) voor een toelichting op de vrijstellingsprocedure.


- voorbereidingsbesluit: Dit is een beslissing van de raad dat voor een bepaald gebied een (nieuw) bestemmingsplan in voorbereiding is. De raad moet een voorbereidingsbesluit nemen als het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken, ouder is dan 10 jaar. Bij bestemmingsplannen jonger dan 10 jaar is een voorbereidingsbesluit niet nodig. Bij het nemen van een voorbereidingsbesluit neemt de raad kennis van de ingekomen inspraakreacties. Een voorbereidingsbesluit is nodig zodat de gemeente een verklaring van geen bezwaar kan aanvragen bij de provincie.


- zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.


- verklaring van geen bezwaar: een verklaring van de provincie aan de gemeente dat zij instemt met het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing. De provincie betrekt in haar besluitvorming de ingediende zienswijzen en het gemeentelijk standpunt daarop.


-----------------------
Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure (A) gevoegd en een verklarende woordenlijst (B), daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 717
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 95 18
Faxnummer
013 542 39 90

---- --