Gemeente Dordrecht


Burgerinitiatief op 10 maart in werking

De verordening op het burgerinitiatief treedt op 10 maart 2005 in werking. Vanaf die dag kunnen burgers in Dordrecht invloed uitoefenen op de agenda van de gemeenteraad.

Op 1 maart 2005 besloot de gemeenteraad van Dordrecht het burgerinitiatief in te voeren. Het burgerinitiatief geeft burgers het recht om onder bepaalde voorwaarden zelf voorstellen op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Met de invoering van het burgerinitiatief hebben burgers een extra kanaal om invloed uit te oefenen op onderwerpen waarover de gemeenteraad praat. Het is een goede mogelijkheid om betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming van de raad te stimuleren.

In de huidige situatie zijn er al verschillende mogelijkheden om invloed uit te oefenen op onderwerpen waar in de gemeenteraad over wordt gesproken, bijvoorbeeld via inspraak en het spreekrecht in commissievergaderingen. Met het burgerinitiatief hebben burgers echter een instrument waarmee ze samen met een aantal medeburgers een nieuw onderwerp of voorstel kunnen agenderen in de raad.

Spelregels burgerinitiatief
Iedere inwoner van Dordrecht die 18 jaar of ouder is én kiesgerechtigd is, kan een burgerinitiatief indienen. 1133 andere kiesgerechtigde Dordtenaren moeten het voorstel ondersteunen. Dit aantal is gelijk aan de kiesdeler bij de laatstgehouden gemeenteraadsverkiezingen.

Een burgerinitiatief mag over bijna alles gaan, maar moet wel betrekking hebben op de bevoegdheid van de raad. Het burgerinitiatief is niet bedoeld om zaken terug te draaien waarover de raad minder dan vier jaar voor datum van indiening van het burgerinitiatief al heeft besloten. Met het burgerinitiatief kunnen geen privé-aangelegenheden worden aangekaart. Het is ook niet bedoeld om vragen te stellen over gemeentelijk beleid of om klachten en bezwaren in te dienen. Daarvoor bestaan andere regelingen.

Indienen burgerinitiatief
Voor het indienen van een burgerinitiatief zijn de standaardformulieren 'indiening burgerinitiatiefvoorstel' en 'ondersteuningsverklaringen burgerinitiatiefvoorstel' beschikbaar. Vanaf 10 maart zijn deze formulieren af te halen bij de raadsgriffie (Spuiweg 3-7) of te downloaden op www.dordrecht.nl. Een voorstel kan ook worden ingediend via het Elektronisch Loket van de gemeente Dordrecht (zie E-loket op www.dordrecht.nl).

Uitgebreide informatie
Aan welke vereisten precies moet worden voldaan en hoe een voorstel in procedure wordt gebracht, is terug te vinden in de Verordening Burgerinitiatief. Deze is te raadplegen in het raadsinformatiesysteem (www.dordrecht.nl/ris) of op te vragen bij de raadsgriffie. Vanaf 10 maart is er bij de griffie ook een informatieblad over het burgerinitiatief verkrijgbaar. De griffie is bereikbaar via telefoonnummer 639 82 82.