Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 8 MAART

2005

Vlaanderen voor duurzame ontwikkeling

Van 10 tot 12 maart neemt de administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer (AMINAL) van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap in Sumatra deel aan de conferentie van het Netwerk van Regionale Overheden voor Duurzame Ontwikkeling (NRG4SD). Dat netwerk creëert een forum waarbinnen regionale overheden van over de hele wereld ervaringen kunnen uitwisselen over het bereiken van een efficiënt beleid voor duurzame ontwikkeling. De samenwerking uit zich in een aantal concrete acties waaronder de samenstelling van een algemeen werkprogramma, de oprichting van een solidariteitsfond voor de deelname van de armere zuidelijke regio's, en het stimuleren en het creëren van een kader voor bilaterale samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke projecten.

De tsunami van december eiste in de regio veel slachtoffers en bracht grote vernieling aan. Tijdens deze bijeenkomst zal de aandacht dan ook hoofdzakelijk gaan naar langetermijnprojecten en duurzame
heropbouwprojecten. Daarnaast staan ook duurzaam bosbeheer en fair trade op de agenda. Vanuit de Vlaamse milieubegroting wordt 50.000 ? steun uitgetrokken voor deze duurzame heropbouwprojecten. Het personeel van AMINAL droeg zelf iets meer dan 2500 ? bij.

Drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn volgens de Verenigde Naties (VN) de belangrijkste behoeften in het gebied. Vlaanderen kan met zijn specifieke kennis over waterbeheer en watervoorziening, als regio hierin een rol spelen door een concrete bijdrage te leveren aan de realisatie van internationale engagementen. Hiertoe werd in New York het Vlaamse Waterpartnerschap "Water voor ontwikkeling" voorgesteld. Tijdens de bijeenkomst in Sumatra kan Vlaanderen dat partnerschap voorstellen en andere regionale overheden oproepen om het op te volgen.

Het NRG4SD werd tijdens de top van Johannesburg opgericht om de rol van de regio's bij het uitvoeren van internationale afspraken in het daglicht te stellen. Het NRG4SD wil ook een rechtstreekse communicatielijn met de VN opzetten. Duurzame ontwikkeling heeft immers te maken met beleidsvelden die in vele landen geregionaliseerd zijn, zoals leefmilieu, economische ontwikkeling, landbouw, energie, sociaal beleid en
ontwikkelingssamenwerking. Het zijn dan ook de regio's die de echte uitvoerende spelers zijn en internationale afspraken in concrete beleidsacties moeten omzetten.

Tijdens de twaalfde commissie voor duurzame ontwikkeling (CSD) in april 2004 kreeg het NRG4SD de kans om zijn werking aan de VN-actoren voor te stellen. Uit de grote belangstelling van voornamelijk niet-Europese deelnemers bleek de behoefte aan een introductie van de (subnationale) regio als belangrijke medespeler binnen de VN.

Sinds die twaalfde CSD profileerde het netwerk zich verder als nieuwe speler op de VN-fora.
Zowel de wil tot nauwe samenwerking van de UNEP en de VN in New York, als de berichtgeving door 'Earth Negotiations Bulletin', de internationale verslaggeving over duurzame ontwikkeling door het Internationaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en 'Outreach' (een in deze fora veel gelezen publicatie), tonen dat aan.

In juli 2004 zorgde de Vlaamse administratie voor de registratie van het netwerk in Brussel als een internationale non-profitorganisatie. Die was noodzakelijk om ook de officiële erkenningprocedures bij internationale instellingen te kunnen opstarten, zodat het netwerk ook formeel betrokken wordt in de onderhandelingen.