Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Zeehond vogelvrij
Uitzenddatum: Wo. 9 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Frank in het Veld

International Fund for Animal Welfare

Honderdduizenden zeehondjes worden de komende dagen geboren aan de Canadese arctische kusten. Vanaf eind maart mogen pelsjagers ongeveer 330.000 van deze dieren doden. In Netwerk een reportage.

Wit bont
Volgens natuurbeschermers is het de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld, de jacht op zeehonden aan de Canadese kusten. Als de zeehonden dertien dagen oud zijn, zijn ze praktisch vogelvrij verklaard. Een EU-verbod uit 1983 op wit zeehondenbont â de kleur die ze hebben tot ze twaalf dagen oud zijn â beschermt ze min of meer tot die tijd.

Quotum
Vijfentwintig jaar geleden werd de zeehondenjacht in Newfoundland en Labrador nog praktisch stilgelegd na massale internationale verontwaardiging. De Verenigde Staten verboden in 1972 alle import van zeehondenproducten. Canada zelf nam een jaagquotum aan.

Visstand
Dat aantal is niet meer voldoende, volgens de Canadese autoriteiten. Vanaf 2003 werd het quotum verhoogd en mogen er in drie jaar tijd een miljoen zeehonden worden gedood. Door de overpopulatie van zeehonden is de visstand ernstig bedreigd, meent Canada. Bovendien stelt het land dat er economische belangen meespelen en de jacht minder wreed is geworden.

Geen prioriteit
Door de grote hoeveelheid zeehonden is de zeehondenjacht voor Greenpeace, de organisatie die bekend staat om haar strijd tegen het doodknuppelen, geen prioriteit meer. Wel wijst de organisatie de commerciële jacht af.

IFAW
De argumenten van de Canadese regering kloppen niet, meent het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Deze groep van milieu-activisten probeert nog wel actief een einde te maken aan de jacht op zeehonden. Volgens hen is er geen sprake van een humane jacht en worden zeehondjes nog steeds doodgeknuppeld en soms zelfs levend gevild. De cijfers over het aantal zeehonden zijn volgens de organisatie verouderd.

Lobby
Het IFAW wil samen met de VVD en de PvdA in Europees verband lobbyen tegen de zeehondenjacht. Ze hopen op een EU-verbod op alle zeehondenproducten, zoals al geldt in de VS. Anders moeten in ieder geval de jaagmethodes humaner worden. In Netwerk gesprekken met Marcel Bertch, directeur van het IFAW, VVD-kamerlid Janneke Snijder en PvdA-kamerlid Joanneke Kruijsen.

Forum: EU-verbod?
Wit zeehondenbont, afkomstig van de allerjongste zeehonden, mag sinds 1983 niet meer in de Europese Unie verhandeld worden. Er geldt nog geen importverbod op bont afkomstig van oudere zeehonden. Moet de EU zich hard maken voor een jachtverbod? Of is een importverbod voldoende? Of is het vooral belangrijk dat er op een humane manier gejaagd wordt?