Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergrond

Is Neo-Atlantis een realistisch klimaatscenario?

Rob van Dorland en Caroline Katsman, KNMI

In een onlangs uitgekomen rapport van het Instituut voor Milieu Vraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam wordt een klimaatscenario beschreven met de beeldende naam Neo-Atlantis: Nederland zou in een tijdsbestek van een eeuw deels onbewoonbaar worden door een zeespiegelstijging van 5 meter. Het rapport beschrijft als gevolg hiervan een ware exodus uit de laaggelegen kustgebieden. In bovengenoemd rapport krijgt realisme weinig aandacht. Hierbij een toelichting op het citaat van KNMI-klimaatonderzoeker Rob van Dorland in het NRC-artikel van 22 februari j.l. ("Uittocht: in het ergste geval"): "Ik zou dit een worst worst case scenario willen noemen. Een doemscenario." Moeten de Hollanders nu al de biezen pakken of is de kans op een dergelijke gebeurtenis verwaarloosbaar klein?

De auteurs van het rapport beginnen hun relaas met de vraag "Wat zou er gebeuren als in 2030 het zeeniveau begint te stijgen om uiteindelijk na 100 jaar 5 meter boven het huidige uit te komen?" De oorzaak van zo'n zeespiegelstijging is in het gehanteerde scenario gelegen in het in snel tempo afsmelten van de West-Antarctische ijskap, waar genoeg ijs ligt opgeslagen om de zeespiegel zes meter te laten stijgen. In het rapport vermelden de auteurs dat ze de kans op een dergelijke gebeurtenis niet ter discussie hebben gesteld. Dit blijkt ook uit hun lijst van geraadpleegde literatuur. Verder verwachten de auteurs dat Nederland op een dergelijke snelle klimaatverandering niet is voorbereid en dat aanpassingen aan de nieuwe situatie dus altijd te laat komen.

Op zich wordt in het rapport een intrigerende vraag voor laaggelegen landen gesteld, vooral omdat het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste klimaatrapport (IPCC Third Assessment Report, 2001) zo'n zeespiegelstijging op een termijn van enkele eeuwen niet uitsluit. Hamvraag is dus of het wel realistisch is dat de ijskap van West-Antarctica binnen een eeuw geheel in de oceaan kan verdwijnen en hoe groot de kans daarop is.

Volgens het IPCC hebben we in de komende eeuw te maken met een zeespiegelstijging van 9 tot 88 cm. Driekwart van deze stijging komt door de uitzetting van het zeewater, de rest door het afsmelten van landijs, zoals gletsjers en ijskappen op het noordelijk halfrond. Beide zijn het gevolg van de opwarming door het versterkte broeikaseffect. Volgens de KNMI scenario's voor Nederland is de relatieve zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw hier 10 tot 20 cm groter vanwege de bodemdaling, zoals het inklinken van veengronden.

Deze scenario's zijn gebaseerd op de geleidelijke temperatuurstijging als gevolg van de verwachte toename van de hoeveelheid broeikasgassen, maar houden geen rekening met klimaatverrassingen, zoals het afkalven en vervolgens afsmelten van de gehele West-Antarctische ijskap. Deze ijskap is het meest instabiele gedeelte van Antarctica, omdat de uiteinden van de 'ijsrivieren', de zogeheten ijsplaten, worden gehinderd om in zee te verdwijnen door richels op de oceaanbodem. Stijgt de zeespiegel, dan verandert het krachtenveld in deze ijsplaten waardoor het afsmelten van de ijskap versneld wordt. De snelheid waarmee dit gebeurt, wordt hoofdzakelijk bepaald door de trage stroming in de ijsrivieren. Het IPCC verwacht daarom dat het zo'n 5 tot 7 eeuwen duurt voordat geheel West-Antarctica in zee is verdwenen. Vertaalt in een zeespiegelstijging is dit ongeveer een meter per eeuw bovenop de effecten van uitzetting van het oceaanwater. Concreet betekent dit voor Nederland dat als het afkalven van de ijskap op West-Antarctica morgen begint, we aan het eind van deze eeuw op een zeespiegelstijging van maximaal 2 meter uitkomen. Maar de kans dat dit proces morgen start wordt door het IPCC zeer klein geacht. Wel neemt de kans toe naarmate de aarde verder opwarmt.

Laten we in de warmer wordende wereld het hoofd koel houden en ons in risico analyses beperken tot de inzichten, die wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden. De kans op het Neo-Atlantis scenario is praktisch nul en vergelijkbaar met de inslag van een allesverwoestende meteoriet.

KNMI over zeespiegelstijging: veel gestelde vragen Nieuws over de zeespiegelstijging

Laatste wijziging: 9 maart 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI