Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
- Directie Veiligheidsbeleid
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
- 9 maart 2005
Behandeld
DVB/NN
Kenmerk
- DVB/NN-067/05
Telefoon
- +31 (0)70 3485251
Blad
- 1/5
Fax
- +31 (0)70 3485684
Bijlage(n)
- 1
- Dvb-nn@minbuza.nl
Betreft
- Beantwoording vragen van het lidKarimi over Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied
Graag - bieden wiju hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lid- Karimiover - Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Deze vragen werden ingezonden op - 11 februari 2005met kenmerk - 2040508320.
- De MinisterDe Minister
van Buitenlandse Zaken, van Defensie,
Dr. B.R. Bot H.G.J. Kamp
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied.
Vraag 1
Hebt u de artikelen 'US said to remove its nukes from Greece'- 1) en 'In Europa staan 480 kernwapens' - 2) gelezen?
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Kunt u bevestigen dat het totaal aantal Amerikaanse kernwapens dat in de Europese NAVO- landen ligt opgeslagen ongeveer 480 bedraagt? Zo neen, waarom niet?
Vraag 3
Klopt de bewering van William Arkin, auteur van het in de NY Times aangehaalde boek, dat twintig Amerikaanse kernwapens zijn opgeslagen op vliegveld Volkel?- 3) Zo neen, om hoeveel wapens gaat het dan wel?
Vraag 4
Kunt u bevestigen dat de in Griekenland opgeslagen kernwapens inmiddels verwijderd zijn? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Over aantallen en locaties van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens kunnen op grond van bondgenootschappelijke afspraken geen mededelingen worden gedaan.
Vraag 5
Onderschrijft u de stelling dat, aangezien Nederland partij is bij het Non-proliferatie Verdrag (NPV), de regering alles in het werk moet stellen om te streven naar een kernwapenvrije wereld?
Antwoord
Artikel VI van het Non-Proliferatie Verdrag schrijft voor dat partijen bij het Verdrag streven naar kernontwapening, alsmede naar een verdrag inzake algemene en volledige ontwapening. De regering onderschrijft dit volledig en meent dat moet worden voortgegaan met het nemen van zinvolle stappen om dit doel naderbij te brengen. In deze context moge worden verwezen naar het zogeheten NAVO3-paper, dat eerder toeging aan de Tweede Kamer (vergaderjaar 2003-2004, 29 200V, nr.101) waarin een aantal van
dergelijke concrete stappen wordt aanbevolen, zoals spoedige inwerkingtreding van het Alomvattende kernstopverdrag (CTBT) en het instandhouden van een moratorium op kernproeven zolang dit verdrag nog niet in werking is getreden. Daarnaast heeft Nederland als voorzitter van de Ontwapeningsconferentie te Genève actieve pogingen ondernomen om overeenstemming te bereiken over de agenda zodat onder andere vooruitgang kon worden geboekt met betrekking tot een onderhandelingsmandaat voor een
Fissile-Material Cut-off Treaty (FMCT). De regering verwelkomt, tenslotte, de ondertekening van het Verdrag van Moskou; uitvoering van dit verdrag dient te leiden tot verdere afname van het totale aantal strategische kernwapens van de VS en de Russische Federatie.
Vraag 6
Bent u bereid om de Amerikaanse regering ertoe te bewegen om de resterende kernwapens die op Nederlands grondgebied liggen opgeslagen, terug te halen? Zo neen, waarom niet? Is een dergelijke opstelling in strijd met het NPV, waarbij Nederland partij is? Wilt u uw antwoord toelichten?
-
Antwoord
De aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging is niet in strijd met het NPV. Er is immers geen sprake van overdracht van nucleaire wapens of de controle over de wapens.
Vraag 7
Klopt het dat de opperbevelhebber van de NAVO, generaal James L. Jones, voorstander is van het weghalen van de Amerikaanse kernwapens in Europa, maar dat dit stuit op verzet van sommige politici? Zo ja, welke politici zijn dat? Bent u bereid om zijn pleidooi te ondersteunen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Het in 1999 herziene Strategisch Concept van de NAVO onderstreept dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied en de kernwapentaken van Europese bondgenoten onmisbare politieke en militaire elementen blijven vormen in de transatlantische verbondenheid. Het Bondgenootschap zal nucleaire strijdkrachten in Europa handhaven op het minimumniveau dat benodigd is voor de handhaving van vrede en stabiliteit. Er hebben zich sedert 1999 geen wezenlijke veranderingen voorgedaan
in de strategische omgeving van de NAVO die tot herziening van dit beleid nopen. De regering neemt niet aan dat Generaal James L. Jones (Supreme Allied Commander Operations) het Strategisch Concept op dit punt in twijfel zou willen trekken.
- 1) New York Times, 9 februari jl.
- 2) de Volkskrant, 10 februari jl.
- 3) Radio 1 journaal, 10 februari. jl.
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Timmermans en Koenders (beiden PvdA), eveneens ingezonden 11 februari 2005, (vraagnummer 2040508310).
===
Ministerie van Buitenlandse Zaken