Nederlander tolerant t.o.v. uiterlijke kenmerken op werkvloer
Grens ligt ruwweg bij 'geheel naakt' of 'geheel bedekt'BAARN, 20050309 -- In opdracht van vacaturesite MegaJobs onderzocht DotWise de acceptatie van kledingvoorschriften op het werk. MegaJobs (www.megajobs.nl) wilde weten hoe tolerant werkgevers en werknemers zijn t.o.v. uiterlijke kenmerken, van burka's tot zichtbaar ondergoed. Nederlanders blijken redelijk tolerant t.o.v. het uiterlijk van hun collega -zeker als die geen representatieve functie vervult- en leggen ruwweg de grens bij "geheel naakt" of "geheel bedekt", al zijn vrouwen strenger dan mannen. Zo vindt 30% der mannen een (allesbedekkende) burka toelaatbaar, tegen maar 8% der vrouwen. Die zijn toleranter t.o.v. een hoofddoekje (73%, tegen 51%), keppeltje (61% tegen 45%) en het aloude kruisje (81% tegen 75%).
Het onderzoek is door onderzoekbureau DotWise uitgevoerd onder haar online panel. Ondervraagd zijn 252 beroepsmatig werkzame mannen en vrouwen. Afwijkend van het gangbare onderzoek, is dat de respondenten niet alleen hun mening konden aankruisen, maar ook zijn gevraagd deze mening duidelijk te onderbouwen. En dan blijkt dat vrijwel alle respondenten het erover eens dat werkgevers terecht eisen aan kleding en uiterlijk mogen stellen, als het om representatieve functies gaat (slechts 2% bepleit totale vrijheid). Echter blijken mannen en vrouwen wederom zeer verschillend te denken over wat bij een representatieve functie toegelaten is. Zo beschouwt 70% der mannen de blote buik van hun vrouwelijke collega best als representatief, en heeft 'hij' in 83% der gevallen geen moeite met piercings (elders dan in de oren), 76% met zichtbare tatoeages en in 61% der gevallen met het zichtbare ondergoed van zijn vrouwelijke collega. Terwijl de vrouwen zelf meest van tijd gruwen van blote buiken op de werkvloer (slechts voor 29% acceptabel). Ook vindt slechts 49% piercings (buiten de oren) acceptabel, 52% zichtbare tattoos, 29% de blote buik en 24% het zichtbare ondergoed.
Opmerkelijk is wel dat alle respondenten, ongeacht sekse, opleiding of afkomst, het eens zijn over één ding: wanneer mensen een publieke functie vervullen bij politie, justitie, en ook in het onderwijs, zijn herkenbare uitingen van de eigen geloofsovertuiging taboe.
Ook zonder diepgaand onderzoek, veronderstelt MegaJobs dat het zgn. bouwvakkerdecolleté door zeker dames alom wordt afgekeurd. Zoals vermoedelijk de vraag naar de toelaatbare blote buik door zowel vrouwen als mannen nog aanmerkelijk negatiever zou zijn beantwoord, als die blote buik gespecificeerd werd als die van een mannelijke collega.
Op www.dotwise.nl staan de uitkomsten van het MegaJobs-onderzoek, met uitgebreider toelichting en soms saillante citaten van respondenten.
Over DotWise
DotWise is een consultancy online marketing communicatie, gespecialiseerd in online kwalitatief onderzoek. Tot onze klanten behoren onder meer BOL.com, Fortis, De Hypotheekshop, Lexmark, RIVM, Unilease en ZwitserLeven.
Over MegaJobs
MegaJobs werd in oktober 2004 gelanceerd, en biedt inmiddels zo'n 84.000 vacatures, waarvan ruim 27.000 actuele Nederlandse vacatures. MegaJobs is daarmee, veel sneller dan verwacht, de grootste vacaturesite van Nederland. MegaJobs groeit met vele duizenden vacatures per maand. Werkzoekenden vinden op www.megajobs.nl de grootste verzameling vacatures op het internet, waarvan vele niet te vinden zijn op andere vacaturesites. Werkgevers kunnen op MegaJobs gratis hun vacatures plaatsen. Daarmee biedt MegaJobs bij uitstek een overzicht van het Nederlandse vacature-aanbod.
MegaJobs wil het instrument zijn waarmee de moderne zelfbewuste werknemer vorm geeft aan de volgende stap in zijn of haar carrière, binnen Nederland of daarbuiten. MegaJobs biedt daarom ook vele tienduizenden vacatures binnen de andere EU-lidstaten, maar ook daarbuiten. Hiermee is MegaJobs de eerste Nederlandse vacaturesite met een breed venster op de Europese arbeidsmarkt.
MegaJobs biedt haar bezoekers een e-mailservice die vacatures, voldoend aan de eigen selectiecriteria, per e-mail thuis zendt. Ook kan de bezoeker gebruik maken van de mogelijkheid om het eigen CV achter te laten in de CV-bank, waar werkgevers de CV's kunnen bekijken zonder dat de identiteit van de persoon erachter bekend wordt. Contact leggen met de werkzoekende gebeurt eveneens anoniem, totdat de werkzoekende besluit zichzelf bekend te maken.