AEDES

Aedes pleit voor eenvoudige berekening maximale huurprijs

Aedes voorziet een chaos als de Tweede Kamer instemt met een huurprijsplafond gebaseerd op de WOZ-waarde. Uitvoeringsproblemen zullen het gevolg zijn.

Aedes is voorstander van de verruiming van het huurbeleid voor duurdere en betere huurwoningen. Aedes is echter niet doof en blind voor zorgen uit de samenleving en kan zich vinden in een tijdelijk prijsplafond. De gekozen techniek op basis van een percentage van de WOZ-waarde wijst Aedes echter af vanwege grote
uitvoeringsproblemen.
Aedes directeur Boerenfijn voorspelt: 'Als de Tweede Kamer vanavond instemt met de introductie van een prijsplafond gebaseerd op de WOZ-waarde, zal er grote chaos ontstaan.' Als alternatief pleit Aedes ervoor om in het 'overgangsgebied' het bestaande stelsel te handhaven en te voorzien van een opslag.

Op uitnodiging van minister Dekker voert Aedes sinds de begrotingsvoorstellen 2004 gesprekken met de minister over huurbeleid en betaalbaarheid. De inzet van Aedes daarbij is dat mensen in een kwetsbare positie moeten worden ontzien, terwijl met een verruiming van het huurbeleid versneld een beter prijs- kwaliteitsverhouding van woningen kan worden gerealiseerd. Daarin is in belangrijke mate voorzien. Zo constateerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat voor driekwart van de huurders de koopkracht de komende vijf jaar gemiddeld op ongeveer hetzelfde peil blijft of zich zelf gunstiger ontwikkelt ten opzichte van voortzetting van het huidige beleid.

Aedes is voornemens om na de behandeling van het huurbeleid in de Tweede Kamer verder met de minister in gesprek te gaan om meerjarige afspraken in een convenant vast te leggen. Daar zal ook worden bezien in hoeverre corporaties uit de extra ruimte in het huurbeleid een bijdrage kunnen leveren aan de bezuiniging van 250 miljoen euro per jaar vanaf 2006 op de VROM-begroting. Hiermee kan een verdere bezuiniging op de huursubsidie voor mensen in een kwetsbare positie worden voorkomen.