D66

Gekozen burgemeester snel invoeren

De invoering van de gekozen burgemeester moet snel, substantieel en onomkeerbaar zijn. Dat stelt D66-fractievoorzitter Boris Dittrich in een reactie op het PvdA-voornemen het kiezen van de burgemeester te blokkeren. `Nederland is naast Georgië het enige land in Europa waar de inwoners van een stad of dorp geen invloed hebben op wie de burgemeester wordt. Het is hoog tijd dat ook Nederlanders het recht krijgen hun burgemeester te kiezen,' aldus Dittrich.

De PvdA-fractie dreigt de invoering van de gekozen burgemeester onmogelijk te maken. Daarvoor is namelijk nodig dat de grondwet wordt veranderd en dat kan alleen wanneer tweederde van de Tweede én Eerste Kamer instemt. De PvdA is daarmee nodig voor een meerderheid. In de Tweede Kamer hebben de sociaal-democraten al met de verandering ingestemd, maar zij dreigen nu in de Eerste Kamer alsnog tegen te stemmen. De PvdA-senatoren zijn het inhoudelijk wel met het voorstel eens, maar zien politieke redenen om de grondwetsherziening te blokkeren. Volgens PvdA-fractievoorzitter Han Noten gaat de verandering te snel.

Volgens Boris Dittrich moet het uit de grondwet schrappen van de benoemde burgemeester echter los worden gezien van de precieze invulling van de gekozen burgemeester. `Ook de PvdA moet zich realiseren dat het wijzigen van de grondwet hoe dan ook noodzakelijk is. Pas in latere wetten wordt bepaald hoe de gekozen burgemeester vorm krijgt. Daar wordt apart over gestemd. Op dit moment tegen de grondwetswijziging stemmen betekent daarom een principiële keuze voor een benoemde burgemeester en tégen meer invloed van de kiezers'.

Als de PvdA daadwerkelijk tegen stemt, zal de burgemeester voorlopig nog benoemd worden door de regering, zonder dat de inwoners van stad of dorp daar iets over te zeggen hebben. Dittrich: `Een grondwetsherziening gaat in twee lezingen. Daarmee zijn er ook twee verkiezingen nodig voordat de gekozen burgemeester er komt. We zijn nu bezig met de tweede lezing. Met de haven in zicht lijkt de PvdA te kiezen voor de behoudzuchtige oproep van Hans Wiegel. De sociaal-democraten kiezen voor conservatisme in plaats van dat zij samen met D66 Nederland helpen vernieuwen'.

Het nieuwe standpunt van de PvdA is een opvallende politieke draai, omdat de Tweede-Kamerfractie al twee keer eerder en de Eerste-kamerfractie al één keer eerder met het voorstel akkoord is gegaan. Het voorstel waar de PvdA nu tegen dreigt te stemmen, is in eerste instantie zelfs ingediend door toenmalig PvdA-minister Klaas de Vries.
7-3-2005