Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa gaat fusie gehandicapteninstellingen nader onderzoeken

05-07 / 08-03-2005

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na een eerste onderzoek geconcludeerd dat door het samengaan van twee instellingen voor verstandelijk gehandicapten, Stichting Vizier en Stichting De Wendel, in Noord-Limburg een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt op de markt voor intramurale zorg voor verstandelijk gehandicapten. Hierdoor kan de concurrentie worden belemmerd. Daarom heeft de NMa beide partijen gemeld dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. De NMa acht een meer diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen fusie nodig.

Op grond van het tot nu toe verrichte onderzoek acht de NMa het aannemelijk dat de markt voor intramurale zorg voor verstandelijk gehandicapten niet ruimer is dan Noord-Limburg. Dit volgt onder andere uit de herkomstgegevens van de nieuwe cliënten van zorginstellingen in Noord-Limburg en uit de gegevens over de voorkeursinstellingen van nieuwe cliënten uit Noord-Limburg. De fusie zou ertoe kunnen leiden dat de keuzemogelijkheden voor cliënten in Noord-Limburg worden beperkt, aangezien er slechts één instelling als alternatief overblijft. Dit kan betekenen dat een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt.

Indien de beide instellingen een vergunning aanvragen, zal de NMa een meer diepgaand onderzoek verrichten. In dat geval onderzoekt de NMa ondermeer of een bepaalde verslechtering van het aanbod ertoe leidt dat cliënten uit Noord-Limburg uitwijken naar zorginstellingen buiten Noord-Limburg. Daarbij wordt ook nagegaan of een dergelijke verslechtering leidt tot toetreding van zorginstellingen van buiten Noord-Limburg.

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Saskia Bierling of Barbara Roest , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl