Gemeente Amsterdam

Beleidsnota Monumenten en Archeologie 2005-2010 vastgesteld 8 maart 2005 - Fouad Sidali

In de vergadering van 8 maart 2005 heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam de beleidsnota Monumenten en Archeologie 2005-2010 Ruimte voor Geschiedenis vastgesteld.

In deze beleidsnota heeft het College zijn cultuurhistorisch beleid voor de komende jaren geactualiseerd en geformuleerd in de vorm van acht aanbevelingen.

De actualisering van het beleid was noodzakelijk, omdat er op landelijk niveau verschillende ontwikkelingen gaande zijn, die naar de gemeentelijke praktijk vertaald moeten worden. Een voorbeeld is de wet- en regelgeving op grond van het Verdrag van Valletta, waardoor archeologie een duidelijke plaats krijgt bij bouwprojecten die het rijke bodemarchief van Amsterdam bedreigen. Ook de invoering van een zogeheten instandhoudingsregeling voor rijksmonumenten moet ingepast worden in de gemeentelijke monumentenpraktijk. Andere nationale ontwikkelingen die zichtbaar worden in Amsterdam betreffen de toename van het aantal beschermde monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebieden, meer aandacht voor de rol van het culturele erfgoed in de ruimtelijke ordening (Nota Belvedere) en de toegenomen belangstelling van de burgers voor de geschiedenis van hun stad.

Het overdragen van kennis over het culturele erfgoed is een belangrijk instrument om het draagvlak voor monumenten en archeologie verder te vergroten. Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) geeft om dat doel te bereiken folders uit over het brede werkgebied van monumenten en archeologie, voert gesprekken met betrokkenen, onderhoudt een informatieve website en gebruikt bouwhistorisch en archeologisch kaartmateriaal.

"We geven speciale aandacht aan het interesseren van de nieuwe, jeugdige Amsterdammers. Zij zijn immers de archeologen en monumentenzorgers van de toekomst. Bij de projecten die op hen zijn gericht staat het `emotioneel aandeelhoudersschap' centraal", aldus wethouder Belliot.

Amsterdam is een dynamische stad met een rijk verleden. In de komende jaren zal haar cultuurhistorie een duidelijke plaats krijgen in de ruimtelijke planvorming. De grotere rol die de cultuurhistorie in die plannen krijgt kan de kwaliteit van de nieuwbouw verhogen. Door cultuurhistorische effectrapportages, archeologische quick scans en andere adviezen over ruimtelijke plannen op te stellen helpt BMA inzicht in deze cultuurhistorie te krijgen.

Hoewel in de afgelopen jaren vele honderden monumenten zijn gerestaureerd, is er nog steeds sprake van een grote achterstand in Amsterdam. Ook in de komende jaren zullen de veelal particuliere eigenaren van beschermde monumenten worden gestimuleerd om hun pand te restaureren en onderhouden, door een restauratiesubsidie aan te bieden en adviezen voor de restauratie te geven. Tegelijkertijd zal worden onderzocht of de, teruglopende, subsidiebudgetten op een nog efficiëntere wijze kunnen worden ingezet.

Uit de inspraakronde onder alle burgers van Amsterdam en andere belanghebbenden is gebleken dat de aanbevelingen die in de beleidsnota worden gedaan breed worden ondersteund. Naar verwachting zal de gemeenteraad in april/mei 2005 over de nota beslissen. Daarna zal de uitvoering van de acht aanbevelingen in nauw overleg door BMA met de stadsdelen ter hand worden genomen.

© Gemeente Amsterdam