Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Consumentenbond moet rectificeren Uitzenddatum: Di. 8 maart 2005, 20.30u

De Consumentenbond heeft ten onrechte beweerd dat luchtverfrissers kankerverwekkend zijn. Dat oordeelde de rechter vandaag. Het is niet de eerste keer dat de belangenorganisatie de plank misslaat. Netwerk over de uitglijders van een invloedrijk instituut.

'Luchtvervuilers'
Vorig jaar november zorgde de Consumentenbond voor grote ophef door haar publicatie over luchtverfrissers. âLuchtvervuilersâ waren het volgens de bond. Onderzoek wees uit dat veel geurverspreiders een hogere concentratie kankerverwekkende stoffen bevatten dan de uitlaatgassen die werden gemeten langs een drukke snelweg.

Omzet gehalveerd
Een dag later was het voorpaginanieuws, met als gevolg dat zeepfabrikanten hun omzet direct na publicatie zagen halveren. Nog steeds ligt de omzet volgens de branche dertig procent lager.

Woedend
Marktleider Sara Lee, fabrikant van onder meer Ambi Pur luchtverfrissers, was woedend. Het concern vond de uitspraken ongefundeerd en sleepte de Consumentenbond voor de rechter. De fabrikant baseerde zich op twee rapporten die aantonen dat er helemaal geen sprake is van gevaar voor de gezondheid.

Rectificatie
De rechter stelde Sara Lee in het gelijk en veroordeelde de Consumentenbond vandaag tot rectificatie. De Consumentenbond mort. Zij meent dat de bond ten alle tijden het recht heeft haar mening te verkondigen.

Uitglijders
Die mening heeft de Consumentenbond al vaker in de problemen gebracht. De bond heeft een verleden als het gaat om rectificaties. Zo moest zij onlangs haar test over stoomstrijkijzers rectificeren, trok de consumentenorganisatie eerder een negatief koopadvies voor printers in, en nam zij beschuldigingen aan het adres van Batavus en de horecasector terug.
Links:
Consumentenbond over luchtverfrissers
Sara Lee over rectificatie
Reactie bond op aantijgingen
Informatie over veiligheid luchtverfrissers