Gemeente Ede

nummer 43 / Ede, 8 maart 2005

Productienota woningbouw

College bepaalt omvang en accenten Edese woningbouw

Het college van burgemeester en wethouders heeft zich gebogen over de productienota woningbouw. Deze nota is een uitwerking van de Nota Wonen en geeft aan hoeveel woningen er tot 2030 in de gemeente Ede worden gebouwd. Het college concludeert dat de woningproductie tot en met 2005 aanzienlijk is, maar dat het perspectief voor de komende jaren minder rooskleurig is. De komende tijd voornamelijk gebouwd worden in het goedkope segment. Hierdoor wordt voldaan aan het door de raad vastgestelde uitgangspunt dat tenminste eenderde van de woningbouw in dit segment moet worden gerealiseerd. Als laatste is er de komende periode veel aandacht voor ouderenhuisvesting.

In de in 2002 vastgestelde Nota Wonen is opgenomen dat de gemeente elk jaar inzicht verschaft in de voortgang van de woningbouw en de planning voor de komende jaren. Deze gegevens worden vastgelegd in de productienota woningbouw, die elk jaar door het College van B&W wordt vastgesteld. In de productienota van dit jaar gaat het om het programma voor 2005 tot 2010, met een doorkijk naar de periode 2010-2030. De productienota is de basis voor de afspraken met de provincie Gelderland over de woningbouw tot 2015, zoals die worden vastgelegd in het Kwalitatief Woningbouw Programma.

2005: flink gebouwd
Op dit moment wordt er flink gebouwd in Ede: in 2004 zijn zon 750 woningen opgeleverd, eind van dat jaar waren er ruim 500 woningen in aanbouw en in 2005 worden mogelijk nog 350 woningen in aanbouw genomen. Het perspectief op de daaropvolgende jaren moet met enig voorbehoud worden gemaakt. De kwaliteit van de lucht bij planontwikkeling speelt hierbij een belangrijke rol. Een wijziging van de interpretatie van het door Europa in 2001 vastgestelde besluit luchtkwaliteit leidt vanaf 2004 tot een risico op vertraging van woningbouwplannen door heel Nederland. In Den Haag wordt op dit moment gewerkt aan een regeling luchtkwaliteit, die vanaf mei van kracht zou kunnen worden.

Nieuwbouw
In de periode 2005 tot 2010 kunnen maximaal 5.500 woningen worden gebouwd. Netto (na aftrek van het aantal te slopen woningen) gaat het om ruim 4.400 woningen. Gelet op mogelijke vertragingen in de woningbouw is het realistisch dat tenminste 70% hiervan daadwerkelijk in deze periode wordt gebouwd. Het gaat dan om minimaal 3.100 woningen (600 per jaar). Na 2010 is Ede Oost de belangrijkste bouwlocatie in de gemeente Ede. Het precieze aantal wordt in het kader van het Masterplan Ede Oost bepaald.

Eenderde-regeling
Het aandeel goedkope woningbouw (koopwoningen tot 160.000 euro; sociale huur- en vrije keuswoningen) tot 2010 bedraagt 38%. De Raad heeft in 2004 aanbevolen dat minimaal 35% van de bruto woningbouw tot 2010 goedkoop te laten zijn. Dit uitgangspunt wordt dus gehaald. Het gaat daarbij overigens wel om de bruto woningbouw. Door de sloop van (goedkope huur-) woningen is het aandeel goedkope woningbouw in de netto toename van de woningvoorraad geringer.

Zorgwoningen
Het college streeft ernaar dat het overgrote deel van de woningbouw voldoet aan de eisen van het Woonkeur. Deze woningen voldoen aan hoge eisen voor wat betreft toegankelijkheid, veiligheid en gebruikswaarde. Daarmee worden duizenden woningen gebouwd die ook geschikt zijn voor ouderen. Ook zullen ruim 500 zorgwoningen in woonzorgzones worden gebouwd. Het gaat hierbij vooral om woningen in Ede Stad en Bennekom.

Aanbevelingen
Het college is van mening dat er in de toekomst extra aandacht moet zijn voor woningbouw voor starters en ouderen in de kleinere dorpen. Dit wordt in 2005 opgepakt, mits er voldoende goedkope grond beschikbaar is. Ook wil het college kijken of het mogelijk is in Ede Stad kantoorruimte om te zetten naar woningen. Bovendien willen burgemeester en wethouders dit jaar kijken naar de realisatie van een campus en is het noodzakelijk om te starten met de voorbereidingen van nieuwe grotere woningbouwlocaties als Ede-Oost. Wethouder Van de Pol over de nota: ondanks de onzekerheden in de nabije toekomst, staan er in de productienota veel nieuwe woningen gepland. Het accent ligt daarbij op goedkope woningen; het segment waarin veel vraag is. Ook ben ik tevreden over de extra aandacht voor ouderen en studenten, want ook onder hen is de vraag naar woningen groot.

---