FloraHolland


Januari Februari Maart

---

Weekbericht bolbloemen week 9

FLORAHOLLAND (8 maart 2005) - Ondanks het aanhoudende winterweer in heel Europa wisten de prijzen van bolbloemen goed stand tot houden. Mede dankzij extra vraag door een aantal feestdagen in Europa (waaronder Engelse moederdag en Russische vrouwendag) viel de middenprijs zelfs hoger uit dan in week 9 van 2004. Dit gebeurde bij een groter aanbod. Op zich is deze vergelijking met vorig jaar niet helemaal reëel, omdat vorig jaar de Engelse moederdag op 21 maart viel. Inmiddels is de kou uit de lucht, zodat ook de markt- en straathandel weer goed op gang kan komen. Dit is wellicht een extra impuls voor de bloemenverkopen voor de komende week.

De aanvoer van tulpen op klok Rijnsburg was vorige week ruim 16 procent hoger dan in dezelfde week van 2004. Dit had nog meer kunnen zijn, als de weersomstandigheden minder koud waren geweest. De gemiddelde prijs kwam op 0,149 en dat was 0,09 meer dan in dezelfde week van 2004. Acties bij grootwinkelbedrijven, Engelse Moederdag en Internationale Vrouwendag (waaronder in Rusland) leidden tot deze goede prijsvorming. Totaal over week 2 tot en met 9 (week 1 laten we buiten beschouwing vanwege het verschil in aantal veildagen) is er nu 10 procent meer aangevoerd en is de gemiddelde prijs met 0,137, geheel tegen de verwachting in, 0,003 hoger dan vorig jaar over dezelfde periode. Kortom, dit resulteert in nog steeds zeer tevreden aanvoerders, maar ook kopers, van tulpen! Alleen van 'Monte Carlo' kwamen er al bijna 2 miljoen stelen voor de klok. Twee cultivars noteerden boven de 0,50 per steel; dit waren resp. de dubbele 'Endless Love' ( 0,512) en de gefranjerde "Warbler" ( 0,504). De uitschieter was 'Blue Parrot' met een middenprijs van

1,044/st.
De tulpenverkoop op vestiging Naaldwijk verliep eveneens voortvarend. Dankzij de Engelse moederdag was de animo extra groot. Er kwamen bijna 7 miljoen stelen voor de klok, die een gemiddelde prijs van 0,153/st. lieten afdrukken. Vorig jaar in dezelfde week waren dit er nog ruim 5,2 miljoen stuks en toen stopte de wijzer van de klok bij 0,148/st. Een klein partijtje " Avignon" bracht 0,452/st. op; hierna volgde "Flaming Parrot" met een middenprijs van 0,392/st. Ook de lelies profiteerden van de feestdagen. In Naaldwijk kwamen er met ruim 2 miljoen stelen ca. 100.000 stelen meer voor de klok; toch lag de middenprijs een kleine 8 cent per steel hoger. Vooral de Aziaten beden het aanmerkelijk beter; bij een klokaanbod van een kwart meer dan in de vergelijkbare week van 2004 lag de middenprijs met 0,525/st. éénderde hoger. "Gironde" is op afstand de belangrijkste cultivar. De cultivar "Vermeer" liet bij een aanbod van bijna 38.000 stelen een middenprijs van ruim 0,76 noteren. Ook de LA-hybriden lieten een fors hogere middenprijs afdrukken: een prijs van 0,57 betekende een 40 procent hogere middenprijs dan in week 9 van vorig seizoen. Op vestiging Rijnsburg steeg het klokaanbod tot boven de 1 miljoen stelen (+23 procent) en dankzij de al eerder genoemde vraag steeg de middenprijs van ruim 0,56 naar bijna 0,69/st. Het sterkst in aanvoer groeiden de Longiflorums met ca. 64 procent. De prijs stond hierdoor wel onder druk en gemiddelde viel de prijs met 0,53 ongeveer 0,03 lager uit dan in dezelfde week van 2004. Ook de Aziaten deden het in Rijnsburg erg goed: het klokaanbod viel 47 procent groter uit en het prijspeil lag ten opzichte van 2004 ruim 36 procent hoger. De veilingaanvoer van narcissen met blad op vestiging Rijnsburg kwam in de verslagweek uit op bijna 2,2 miljoen stelen (+4,6 procent). De prijs lag op een hoger niveau dan in 2004; een middenprijs van 0,12/st. betekende ruim een kwart meer dan in week 9 van vorig jaar. Het aanbod van narcissen zonder blad bleef achter bij vorig jaar (-18,4 procent); de middenprijs bleef steken rond de 0,04/st. De irisprijzen lagen op een erg hoog peil; in zowel Naaldwijk als Rijnsburg lag de middenprijs rond een kwartje per steel, terwijl vorig jaar nog niets eens een dubbeltje gerealiseerd werd. Naast extra vraag als gevolg van de feestdagen was ook een fors kleiner veilingaanbod debet aan deze positieve prijsvorming. In Naaldwijk bedroeg het aanbod bijna de helft ten opzichte van 2004 en op Rijnsburg kwam ongeveer een kwart minder.
Ook de veilingaanvoer van snijhyacinten zat in de lift. In Naaldwijk was het aanbod met ca. 237.000 stelen bijna 40 procent groter en in Rijnsburg kwamen er met een kleine 960.000 stuks precies éénderde meer voor de klok. Hier bleef de prijs hangen rond 0,29/st. en in Naaldwijk stond de prijs wat onder druk: een middenprijs van 0,26/st. betekende
1 cent minder dan vorig seizoen.
De veilingklokken van FloraHolland kregen eveneens een groter aanbod ranonkels te verwerken. In totaal werd er 10 procent meer aangeboden. De middenprijs stabiliseerde zich rond een dubbeltje per steel.

De afzet van bol op pot stond onder druk. De aanvoer was 5,5 procent kleiner dan vorig jaar en de gemiddelde prijs lag 6 procent onder het niveau van vorig jaar. De grootste pijn zit bij de hyacint; van dit product kwam 32 procent meer en de gemiddelde prijs daalde mede hierdoor met 31 procent.
Dat de vraag naar bol op pot niet groot was, bleek wel uit het feit dat bij het BemiddelingsBureau 35 procent minder stuks werden afgezet. Doordat met name het goedkopere product in minder grote aantallen werd verkocht, kon de gemiddelde prijs stijgen met 13 procent. Het beschikbare product werd daarom afgezet bij de klok. De aanvoer bij de klok nam toe met 39 procent en de gemiddelde prijs daalde met 12 procent.
Ook hier was de grootste stijging in stuks bij hyacint. De aanvoer verdubbelde en de gemiddelde prijs daalde met 33 procent naar een dieptepunt van 0,39/st.
De andere bol op pot producten zoals narcis en muscari werden ook in grotere hoeveelheden aangevoerd. Bij deze producten werd een prijsvorming gerealiseerd, die gelijk was aan vorig jaar.


---