Deltion College


Geweldige afstudeeropdracht studenten Deltion College

De computerbesturing van de koekjesmachine van Banketbakkerij Boom was dringend aan vernieuwing toe. Een mooie uitdaging, vonden vier studenten van het Deltion College, die er hun afstudeeropdracht van maakten. Ondanks wat obstakels is het de jongens gelukt; de koekjes rollen weer vlot de machine uit.

`Vanaf september vorig jaar hebben we de eerste drie maanden alleen maar achter de computer gezeten. Daarna liepen we helemaal vast. We hebben de opdracht zwaar onderschat, veel dingen over het hoofd gezien. Maar, het is gelukt! En dat is het belangrijkste', zegt Jasper Tijssen, één van de vier studenten van de mbo-opleiding elektrotechniek. Samen met Albért Post, Robert Kappert en Gerwin Pelleboer volbracht hij zijn afstudeeropdracht bij Banketbakkerij Boom aan de Schoenerweg in Zwolle.

Gerwin werkt al een aantal jaren bij het bedrijf en zag dat de computerbesturing van de gebaksvormmachine wel aan vernieuwing toe was. De machine regelt de hoeveelheden beslag die in de gebaksvormpjes op de bakplaat wordt gegoten. Aan de jongens de taak om de besturing hiervan weer up-to-date te maken. `De elektronica van de machine was echt achterhaald. De computer was zo verouderd dat heel veel onderdelen niet eens meer leverbaar waren. Voor ons een mooie uitdaging om daar iets aan te doen', zegt Gerwin.

In 1995 waren er al plannen om de machine te reviseren. Het werd dus hoog tijd om de plannen te verwezenlijken. Banketbakkerij Boom hoefde dan ook geen tweede keer na te denken over het voorstel van de jongens.

Na de informatieinwinning over de besturing van de machine en het maken van de projecttekeningen gingen de jongens op zoek naar het bedrijf dat niet alleen de benodigde materialen kon leveren, maar dat de jongens ook wilde begeleiden in het afstudeerproces. De zoektocht liep spaak op het feit dat veel bedrijven wel geïnteresseerd waren in de modernisatie, maar niet in de studenten.

Veel geleerd

`Het kostte erg veel tijd en moeite om alle mogelijke bedrijven aan te schrijven en uit te leggen wat de bedoeling was. Toen op een gegeven moment het zoveelste bedrijf het af liet weten waren we daar goed ziek van', zegt Albért. Na veel stress en intensief speurwerk kwamen ze via via bij een bedrijf in Volendam terecht dat ze verder kon helpen. `We zijn direct op het aanbod van dat bedrijf ingegaan. Dat gaf een ontzettend goed gevoel en bleek ook een goede keuze. Ze hebben ons enorm geholpen', zegt Jasper. `Achteraf gezien was deze opdracht veel te realistisch voor ons. We zijn natuurlijk nog student en dit was wel heel groots allemaal. Het is goed dat we vanuit alle hoeken begeleiding kregen. Vanuit school, de banketbakkerij en het bedrijf dat ons van materialen kon voorzien. Uiteindelijk hebben niet alleen wij, maar alle partijen er veel van geleerd', merkt Jasper op.

Joost Schutte, coach technische dienst bij Banketbakkerij Boom, kan die uitspraak alleen maar beamen. `Wat in het begin voor wat discussies zorgde was dat de begeleidende docenten van het Deltion College vonden dat de jongens alles zelf moesten doen. Dat kon niet, je kan als student niet alles weten, je moet dingen uitbesteden net als ieder ander. Uiteindelijk zijn we er goed uitgekomen, de samenwerking met Deltion is ons erg goed bevallen. Het project is geslaagd, we hebben ontzettend geboft met die jongens', zegt Schutte.

De hoogste moeilijkheidsfactor

Ondanks de moeilijkheidsgraad en de problemen die de jongens tegenkwamen heeft geen van hen ooit getwijfeld aan de opdracht. `We hebben er nooit mee willen stoppen. We wilden een mooi product neerzetten. Duurzaam, degelijk en veilig', zeggen ze. De laatste weken van de afstudeeropdracht hebben de jongens non-stop doorgewerkt. Zelfs de kerstvakantie werd opgeofferd voor de koekjesmachine. Ze begonnen in september en wisten de modernisatie in de eerste week van februari af te ronden. Gelukkig was er naast de zekere stressfactor ook een hoge mate van lol onder elkaar. De jongens zijn trots op hun werk. `We hebben ontzettend veel geleerd en de opdracht goed afgerond. Onze opdracht had van alle afstudeeropdrachten die ik ken zeker de hoogste moeilijkheidsfactor', zegt Robert met gepaste trots.

Bron: De Stentor, maandag 7 maart 2005

Datum: 08-03-2005