Gemeente Oldenzaal


Aanleg riolering in buitengebied van de gemeente Oldenzaal Gepubliceerd op 7-3-2005
Het college van de gemeente Oldenzaal heeft besloten om in het buitengebied van Oldenzaal riolering aan te gaan leggen. Daartoe zal de raad gevraagd worden hier aanvullend krediet voor beschikbaar te stellen. Het gaat om bijna alle percelen in het buitengebied van Oldenzaal die nog niet op het drukriool zijn aangesloten.

In 1997 is een convenant gesloten tussen onder andere de provincie Overijssel, de gemeenten in Overijssel en het waterschap Regge en Dinkel. Destijds was het standpunt om een aantal percelen niet aan te sluiten op de riolering. De betrokken perceeleigenaren zouden in dat geval zelf een verbeterde septictank of een IBA (individuele zuivering) aan moeten leggen.

Dat het convenant niet uitgevoerd zal worden in Oldenzaal, is voor een belangrijk deel te danken aan het initiatief van een aantal betrokken bewoners, verenigd in de Stichting Oost Deurningen. Uit navraag bij deze bewoners bleek dat velen het liefst op de riolering aangesloten wilden worden. De Stichting heeft vervolgens een alternatief plan ontwikkeld waarbij is uitgegaan van volledige aansluiting van alle percelen.

Inmiddels heeft het plan de steun van zowel het waterschap Regge en Dinkel als van de gemeente. Beide instanties hebben inmiddels een aanlegsubsidie toegezegd. Het overige deel van de aanlegkosten komen voor rekening van de betrokken bewoners.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden, die door zowel de gemeente als door de Stichting zullen worden gecoördineerd, dit voorjaar nog zullen worden uitgevoerd.

Het college van de gemeente Oldenzaal is blij met deze ontwikkeling. Na aansluiting van deze circa 43 percelen is nu heel Oldenzaal aangesloten op de riolering, met uitzondering van enkele percelen in het Elsmorsgebied, waarvan de toekomstige bestemming nog onzeker is, en enkele percelen welke met de volgende uitbreiding van de Graven Es worden aangesloten. Laatstgenoemde percelen worden in ieder geval vóór eind 2009 aangesloten op de riolering.
Terug naar boven

Gemeente Oldenzaal schrijft zich in voor wedstrijd "Schoonste gemeente van Nederland"

Gepubliceerd op 24-2-2005

Oproep aan oldenzalers om te laten weten of zij de stad als schoon ervaren

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot. Gemeente Oldenzaal treft daarom diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Enkele maatregelen die de gemeente Oldenzaal reeds heeft ondernomen, zijn: het plaatsen van papierbakken, opruimen en schoonhouden van de stad, milieu voorlichtingsprogramma (MOP Milieu Ontmoetings Programma), overleg met scholen en bewoners, etc. De Stichting Nederland Schoon ontplooit initiatieven onder het motto "met hetzelfde gemak gooi je t in de afvalbak" om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Daartoe organiseert de stichting de wedstrijd "Schoonste Gemeente van Nederland". In totaal hebben 72 gemeenten zich aangemeld, waaronder de gemeente Oldenzaal. Vanaf 21 februari tot 21 maart kunnen inwoners via een website en via formulieren aangeven of zij vinden dat hun gemeente de titel "schoonste gemeente van Nederland" verdient.

Uw stem heeft invloed

De gemeente Oldenzaal wil zich graag van de Oldenzalers weten of zij vinden of de stad schoon is. Daarom roept de gemeente alle Oldenzalers op om hun stem uit te brengen. Door het uitbrengen van de stem, kunnen mensen aangeven of de stad Oldenzaal als schoon wordt ervaren.

Vanaf 21 februari kunnen alle Oldenzalers een stem uitbrengen door aan de hand van fotos aan te geven hoe schoon Oldenzaal is. Deze fotos staan op www.schoonstegemeente.nl. Het is de bedoeling dat aangegeven wordt welke foto het meest overeenkomt met de situatie in Oldenzaal als het gaat om zwerfafval. Inwoners die thuis geen toegang hebben tot internet, kunnen via de gemeente een stemformulier op papier krijgen. Deze kan gestuurd worden naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon. Deze formulieren zijn af te halen op het stadhuis bij de receptie.

De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die door de gemeente getroffen zijn om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke 9 gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale

Tijdens de finale gaat het er om, welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden.