FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten start meldpunt voor RSI-klachten ICT-branche

FNV Bondgenoten start meldpunt voor RSI-klachten in ICT-branche

Werken in ICT is leuk, maar niet zonder risico's, is de constatering van FNV Bondgenoten naar aanleiding van een inspectie van de arbeidsomstandigheden. Aandacht voor preventie en aanpak van RSI is onder de maat bij veel ICT-werkgevers. Daarom starten FNV Bondgenoten en Bureau Beroepsziekten FNV een landelijke meld- en voorlichtingsactie. Vanaf vandaag kunnen werknemers in de ICT, RSI als gevolg van een ongezonde werksituatie, melden bij het meldpunt 'ICT-ers melden RSI ...OQ?'. Onderdeel van de actie is het informeren en voorlichten van de werknemers in de sector. Met tips en adviezen laat de bond zien wat werknemers zelf kunnen doen. In ernstige gevallen bekijkt de bond samen met Bureau Beroepsziekten of de werknemer de geleden schade kan verhalen op de werkgever.

Bureau Beroepsziekten FNV helpt schade te verhalen op de werkgever. Dat doet Bureau Beroepsziekten door een verband te vinden tussen arbeidsomstandigheden en RSI, de schade voor de werknemer te becijferen, de risicofactoren op de werkplek te beoordelen, en tenslotte te kijken of de werkgever zich aan de zorgplicht en dus aan de wet heeft gehouden. Dan probeert Bureau Beroepsziekten de zaak eerst in der minne te schikken. Uiteindelijk kan een RSI zaak leiden tot een langdurige procedure via de rechter: Bureau Beroepsziekten helpt daarbij de schade op de werkgever te verhalen: loonderving, medische kosten en smartengeld. Met het meldpunt voor RSI willen FNV Bondgenoten en Bureau Beroepsziekten de ICT- sector, werkgevers en werknemers, uiteindelijk aanzetten tot het creëren van betere arbeidsomstandigheden en het voorkomen van RSI.

Samen met andere vakbonden en de overheid heeft FNV Bondgenoten geprobeerd om de werkgevers in de ICT te bewegen tot een arboconvenant. Tot zo'n convenant in de ICT is het nooit gekomen. De werkgevers zijn in 2002 afgehaakt, zodra er echte afspraken moesten worden gemaakt. De overheid heeft daarna een inspectieproject in de ICT gehouden. Uit de cijfers blijkt dat de aanpak van arbeidsomstandigheden en de preventie van RSI te kort schiet. Structurele aandacht voor arbeidsomstandigheden is in 25 % van de ICT bedrijven onvoldoende. In 28 % van de bedrijven wordt onvoldoende voorlichting en onderricht gegeven.

Preventie en voorlichting spelen een belangrijke rol in een effectieve aanpak van RSI. Met actief, systematisch en structureel beleid kunnen werkgevers en werknemers veel ellende voorkomen. Door arbobeleid, werktaken, werkdruk, werktijden en werkplekken onder de loep te nemen maar ook het werkgedrag van de werknemer.

RSI-klachten komen relatief veel voor bij werknemers in de informatie- en communicatietechnologie. Niet in het minst door het werkgedrag van de ambitieuze ICT-ers zelf, maar zeker ook door slecht ingerichte werkplekken, gebrek aan voorlichting, een passieve houding van de werkgevers waar het RSI preventie betreft en de hoge werkdruk met deadlines. Gedetacheerde werknemers hebben het daarbij moeilijker dan niet-gedetacheerden. De branche kent maar liefst 105.000 RSI-gerelateerde verzuimdagen per jaar. Ieder jaar komen door RSI circa 120 werknemers in de WAO terecht.

Meer informatie op www.arbobondgenoten.nl en klik op 'ICT-ers melden RSI...OQ?'

Meer informatie:
Gerard van Hees, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten, 06-22973931. Huub Pennock, adviseur arbeidsomstandigheden, 06-51017318 Jan de Jong, hoofd Bureau Beroepsziekten FNV, 06-20301622 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478


08 mrt 05 10:22