Wereld Natuur Fonds Nederland


Wereld Natuur Fonds: grote vraag naar hout in China bedreigt bossen in de wereld

De vraag naar hout en houtproducten neemt in China zo snel toe, dat alles op alles moet worden gezet om te voorkomen dat hout op illegale wijze in andere landen wordt gekapt om zo aan de groeiende vraag in China te voldoen. Deze waarschuwing staat te lezen in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds, dat vandaag in Hong Kong is gepresenteerd.

Volgens het rapport China's Wood Market, Trade and the Environment is meer dan de helft van het door China ingevoerde hout afkomstig uit landen als Rusland, Maleisië en Indonesië, waar de natuur. In deze landen wordt de natuur ernstig bedreigd door grootschalige houtkap, conversie waarbij bossen plaats maken voor plantages en akkerbouw, en illegale houtkap. Het rapport meldt ook dat China vermoedelijk een van de belangrijkste bestemmingen is voor illegaal gekapt of verhandeld hout.

Uit het rapport blijkt dat de import van hout door China in de afgelopen tien jaar aanzienlijk is toegenomen. Weliswaar gebruikt een gemiddelde inwoner van China 17 keer minder hout dan iemand in de VS. Maar de import neemt toe om aan de vraag van de Chinese bevolking en de snelle economische groei te kunnen voldoen. Maatregelen die Beijing heeft genomen om de eigen bossen te beschermen hebben tot een aanzienlijke daling van de Chinese houtproductie geleid. Zo stelde de regering in 1998 een omvangrijk kapverbod in na de verwoestende overstroming van de Yangtze-rivier. De verwachting is dat in 2010 de Chinese bossen en plantages minder dan de helft van de binnenlandse vraag naar hout voor industriële doeleinden kunnen leveren. Dit verhoogt de druk op bossen van landen die hout exporteren, benadrukt het rapport. Vaak zijn dit landen met een zwak ontwikkeld bossenbeheer.

"De pogingen van China om tot bosherstel en duurzaam bosbeheer te komen zijn een stap in de goede richting", zegt Dr. Claude Martin, Directeur-Generaal van het internationale Wereld Natuur Fonds. "Een houtkapverbod in China mag echter niet leiden tot verlies van bossen elders in de wereld. Actie is nodig om te verzekeren dat de aanvoerketens die naar en via China leiden beginnen met goed beheerde bossen".

Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de Chinese vraag naar hout uit regio's met een slecht bosbeheer kan worden verminderd door het ontwikkelen van verantwoorde houtproductie in enkele bossen in China waar houtkap momenteel verboden is. Bovendien roept het Wereld Natuur Fonds zowel de Chinese overheid als de particuliere sector op om gezamenlijk maatregelen te nemen om de invoer van hout uit goed beheerde bossen te stimuleren. Dergelijke maatregelen omvatten een verantwoord verwervingsbeleid, het gebruik van houtvolgsystemen van de bron tot de eindgebruiker, boscertificering en handhaving van wet- en regelgeving. Zo kan de illegale handel in bosbouwproducten worden bestreden.

Het nieuwe Wereld Natuur Fonds-rapport verscheen vandaag tijdens een bijeenkomst over illegale houtkap, die werd georganiseerd door The Forests Dialogue (TFD). TFD is een forum voor onder meer beroepsorganisaties, bedrijfsleven en overheden. Tijdens deze bijeenkomst werd tevens The China Forest and Trade Network (FTN) gelanceerd. Dit netwerk maakt deel uit van een wereldwijd initiatief van het Wereld Natuur Fonds, dat is gericht op het stimuleren van handelsbetrekkingen tussen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor verantwoorde bosbouw en aanschaf van verantwoorde bosbouwproducten.

Het Wereld Natuur Fonds voert juist dit jaar campagne voor het eiland Borneo, waar het oerwoud ernstig wordt bedreigd door excessieve houtkap en conversie. Borneo wordt gedeeld door drie landen: Maleisie, Indonesie en Brunei.

///////////////



Wereld Natuur Fonds Nederland