Erasmus Universiteit Rotterdam

Instelling Raad van Economisch Adviseurs (REA)

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van het Presidium om een Raad van Economisch Adviseurs (REA) in te stellen. De Kamer had in een motie om zo'n raad gevraagd. Tot de groep adviseurs behoort ook de bedrijfskundige prof.dr. C.G. Koedijk van RSM Erasmus University.

De REA heeft tot taak de Tweede Kamer onafhankelijk en deskundig te adviseren op het macro-economische beleidsterrein. Onafhankelijk in de zin dat de Raad op geen enkele wijze is gebonden aan de overheid of aan instanties of organisaties die vallen onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Deskundig in de zin dat de Raad verduidelijking kan bieden in de grote hoeveelheid beschikbare informatie. De REA adviseert de Tweede Kamer op verzoek. In ieder geval over de Voorjaarsnota 2005 en de Miljoenennota 2006 en voorts op overige verzoeken die door de Kamer aan de Raad worden gedaan. De REA kan ook uit eigen beweging advies geven.
De REA bestaat uit vijf leden die door de Kamer worden benoemd. De benoeming op voordracht van de vaste commissie voor Financiën is voorzien op dinsdag 8 maart 2005. De volgende leden zijn voorgedragen:
*Prof. dr. W.H. Buiter (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), Chief Economist and Special Counsellor of the President; Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie);

*Prof. dr. S.C.W. Eijffinger (Universiteit van Tilburg, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen);
*Prof. dr. C.G. Koedijk (Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar aan RSM Erasmus University);

*Prof. dr. C.N. Teulings (Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie; algemeen directeur van de Stichting voor Economisch Onderzoek); en
*Prof. dr. A. van Witteloostuijn (Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen). De leden van de REA worden benoemd voor de periode van één jaar. Voor het einde van de benoemingsperiode zal de vaste commissie voor Financiën aan het Presidium van de Tweede Kamer verslag uitbrengen over de tot dat moment opgedane ervaringen. Dit verslag kan worden benut bij de besluitvorming over een structurele voorziening zoals bedoeld in de motie.