Ingezonden persbericht


Gast uit Atjeh bij Amnesty International

Goedemiddag,

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, ontvangt Amnesty International Nederland een gaste uit Atjeh, mevrouw Elvida.
Als vertegenwoordigster van een vrouwenorganisatie op Atjeh kan zij goed toelichten hoe de situatie voor vrouwen op dit moment is. Atjeh werd, na decennia van onderdrukking, zwaar getroffen door de tsunami. Nu blijkt dat de hulpverlening vaak nadeling is voor vrouwen en de allerzwaksten veelal niet bereikt. Het leger speelt een grote rol in de verdeling van de hulp en misbruik ligt op de loer. Seksueel geweld tegen vrouwen was al een groot probleem op Atjeh en gaat na de ramp gewoon door.

Het verhaal van mevrouw Elvida
Het verhaal van mevr. Elvida gaat over vrouwelijke activisten van de organisaties Flower Atjeh en Solidaritas Perempuan die na de ramp in Atjeh hun werk hebben moeten veranderen en zich nu gestort hebben op noodhulp. Simpelweg maandverbanden en andere vrouwenzaken bij vrouwelijke vluchtelingen zien te krijgen en ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en vrouwen met kleine kinderen extra hulp krijgen. Ook stuitten ze op een geval van sexuele intimidatie van het leger. Een groep van 30 vluchtelingen, vrouwen en kinderen moesten
zich voor de ogen van een groep soldaten uitkleden. Ze kan vertellen hoe de organisatie Flower Atjeh alles wat ze in jaren heeft opgebouwd, alle data over geweld tegen vrouwen die ze verzameld hadden tijdens de militaire operatie kwijt zijn geraakt tijdens de ramp.

Achtergrond Atjeh:
Amnesty schrijft al tientallen jaren over doden en vermisten in Atjeh. De ramp waar zij slachtoffer van zijn is het optreden van het Indonesische leger. Dat strijdt in Atjeh tegen een gewapende opstand. Maar de burgerbevolking komt daarbij ook vaak in het vizier. Duizenden zijn onschuldig gedood, verkracht, mishandeld, gevangen gezet. Maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de bevolking worden vervolgd. Aangenomen wordt dat tussen januari 2000 en mei 2003 circa achttien mensenrechtenverdedigers onrechtmatig zijn gedood of zijn 'verdwenen'. Behalve van het leger loopt de bevolking ook nog kans op wreedheden door de gewapende oppositie.

Beelden van de tsunami leidden tot veel media-aandacht en een golf van medeleven. De voorvallen waarover Amnesty het heeft, spelen zich echter in grote verborgenheid af en krijgen weinig aandacht. Mensenrechtenorganisaties kunnen niet vrijelijk informatie inzamelen. Internationale ngo's zoals Amnesty hebben geen toegang. Amnesty getroost zich grote inspanningen om toch betrouwbare informatie te verkrijgen.

Het leger speelt nu een grote rol in besluiten over hulp aan de getroffen bevolking. Misbruik ligt op de loer van de machtspositie die de militairen hebben. Internationale, onafhankelijke waarneming van het gedrag van de militairen in Atjeh is van het grootste belang, gezien de reputatie van het Indonesische leger. Amnesty wil daar aan bijdragen en in investeren.

Ter informatie:
Artikel over hulpverlening en corruptie op Atjeh uit Vrij Nederland van 19 februari:

(See attached file: Atjeh gaat weer op slot - Vrij Nederland.psd)

Interviews op 7 maart en 8 maart
Mevrouw Elvida is hier vanaf zondagavond 6 maart. Het programma start op maandag 7 maart. Ze zou 's middags geïnterviewd kunnen worden. Ook 8 maart is vrijgehouden voor de pers.

Mocht u interesse hebben om mevrouw Elvida te interviewen, dan kunt u contact opnemen met:
Nicole Sprokel
Persvoorlichter Amnesty International
020 6264436 of 020 7733677

Geweld tegen vrouwen raakt iedereen.
Campagne Stop Geweld tegen Vrouwen. Teken op: www.amnesty.