Ingezonden persbericht
Agenda openbare programmering Felix Meritis Maart 2005
8 maart
Felix Meritis - Concertzaal
Opzij
Anders of toch hetzelfde? De m/v mythes voorbij
Aanvang 20.15 uur
Toegang E 7,50
Debat
Vrouwen zijn vredelievend, mannen oorlogszuchtig. Vrouwen kunnen geen kaartlezen, mannen kunnen niet over hun emoties praten. Kloppen de clichés? Of lijken we meer op elkaar dan we denken? Op Internationale Vrouwendag 8 maart leidt Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys een debat over de mythes rond mannelijkheid en vrouwelijkheid met onder andere hersenonderzoeker Dick Swaab en psychologe Martine Delfos.
Met verder optredens van mannen die alles van vrouwen weten: Sigmund uit de Volkskrant (live op het podium) en cabaretier Jeroen van Merwijk.
9 maart
Felix Meritis - Concertzaal
Stichting KAMermuziek Amsterdam:
Orkest De Volharding - City life
Aanvang 20.15 uur
Toegang E 15,00
Muziek
Met werken van Steve Reich, Steve Riley, Jacob Ter Veldhuis, Donnacha Dennehy en nieuwe werken van Anke Brouwer, Gerard Beljon en Hans Koolmees.
Zong een componist in de negentiende eeuw zijn lofzang op het pastorale en de natuur, zo verplaatste de focus zich in de vorige eeuw naar de stad. Met zijn autotoeters, dichtslaande portieren, sissende pneumatiek, heimachines, autoalarmen, hartslagen, bootshoorns, zeeboeien en brandweer- en politiesirenes is City Life van Steve Reich het ultieme muzikale verslag van het leven in de metropool New York. Op basis van samples, en vervat in Reichs eigen popmuziek-achtige idioom vroeg het werk in al zijn lijfelijkheid om een bewerking voor Orkest De Volharding.
's Nachts kijken we bewonderend naar de eindeloze stroom auto's die Steve Riley in zijn In C over de snelweg laat razen. Vanuit de onderwereld komt Grab it! van de al even swingende componist Jacob ter Veldhuis. Ter Veldhuis nam geluidsfragmenten uit een documentaire over jeugdige delinquenten en componeerde daar zijn granieten hit overheen. Speciaal voor dit programma bewerkte hij zijn snoeiharde saxofoonstuk voor De Volharding. Via het politiek getinte Severance van Donnacha Dennahy verlaten we de indrukken van straten en hoogbouw en rijden we in een ijltempo door de nieuwbouwwijken aan de rand. Als de rook om ons hoofd is verdwenen, ontwaren we daar componisten zoals Anke Brouwer, Gerard Beljon en Hans Koolmees: in hun nieuwe, speciaal voor De Volharding gecomponeerde werken zingen zij een geheel andere lofzang op de stad.
11 maart
Felix Meritis - Zuilenzaal
Erasmus Universiteit:
Verlichte pedagogiek, kinderdagboeken en jeugdherinneringen (symposium)
Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1797) (boekpresentatie)
Aanvang 10.00 uur
Toegang gratis
Symposium & boekpresentatie
Hij liep de deur niet plat bij Felix Meritis want hij woonde afwisselend in Den Haag en Delft maar hij kwam hier wel over de vloer: '.Een weinig daerna zijn wij na de heer Martens gegaen en met hem na het concert van Felix Meritis gereden, alwaer wij door zeer schoon muziek den gantschen avond op een aengenaeme wijs vermaekt zijn.' Het is vrijdag 6 december 1793, Felix Meritis stond er toen net zes jaar en de aantekening is van Otto van Eck, dan dertien jaar. Hij schreef een bijzonder dagboek, een van de vroegste en meest uitgebreide kinderdagboeken die tot op de dag van vandaag in Europa zijn teruggevonden. Op basis van zijn aantekeningen en een veelvoud aan andere bronnen schreven Arianne Baggerman en Rudolf Dekker een boek over de belevingswereld van dit achttiende-eeuwse jongetje in al haar facetten: zijn opvoeding, dagboekschrijven, lectuur en wat hij hieruit oppikte, beleving van tijd en ruimte, natuurbeleving, sociale wereld en familieleven, ziekte en religie. Dit alles tegen de achtergrond van de grote politieke omwentelingen die zich tijdens het korte leven van dit kind afspeelden: de Amerikaanse Vrijheidsstrijd, De Franse Revolutie en de Bataafse Revolutie. Otto's opvoeding was een experiment. Hij werd zorgvuldig opgekweekt als modelburger van de Brand New World die de revolutionairen voor ogen stond, maar stierf uiteindelijk al op zeventienjarige leeftijd.
Op 11 maart 2005 zal het boek over Otto's leven Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1797) uitkomen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek en gepresenteerd worden in een toepasselijke locatie: Felix Meritis, 'Tempel der Verlichting', gebouwd vanuit de idealen waarmee Otto was groot gebracht. Voorafgaand aan de feestelijke presentatie zal een internationaal symposium plaats vinden: Verlichte pedagogiek, kinderdagboeken en jeugdherinneringen, met lezingen van wetenschappers vanuit verschillende landen en disciplines: Peter Burke (Cambridge University) over egodocumenten en geschiedschrijving, Jürgen Schlumbohm (Max-Planck-Institut Göttingen) over kinderopvoeding in de achttiende eeuw, Brigitte Schnegg (Universität Bern) over een achttiende-eeuws Zwitsers meisjesdagboek en Lotte van de Pol (Freie Universität Berlin) over de jeugdherinneringen van Wilhelmina van Pruisen.
Gedurende het tweede gedeelte van de dag (14.00) komen Nederlandse kinderen in beeld en dan met name vaders en hun kinderen. Hugo Röling (Universiteit van Amsterdam) spreekt over 'Vaders en zonen in Nederlandse jeugdherinneringen', Susan Aasmans (Universiteit van Groningen) over 'De vader achter de camera. Familiefilms tot 1950' waarin ze fragmenten uit oude familiefilms zal vertonen en analyseren. Ook in de lezing van Eveline Koolhaas (Universiteit van Amsterdam) is het de blik van de vader waarmee kinderen worden vastgelegd, in getekende dagboekjes rond 1800: 'Vader en zoons. Jacob Vos en de getekende dagboekjes voor zijn kinderen'. Pieter Stokvis vervolgens zingt de liedjes (van Hieronymus van Alphen) waarmee Otto van Eck werd opgevoed. Tot slot zullen Arianne Baggerman en Rudolf Dekker (Erasmus Universiteit Rotterdam) een presentatie geven van Kind van de toekomst.
Voor een gedetailleerd programma, informatie en inschrijvingen: baggerman@fhk.eur.nl
17-18 maart
Felix Meritis - alle zalen
Stichting Nederland Kennisland en Waag Society
Creatival Capital
Aanvang 9.00 uur
Toegang E 140,-
Congres
Cultuur en creativiteit zijn de nieuwste 'buzz-woorden' in het debat over innovatie in de kenniseconomie. Maar hoe kunnen de culturele dimensies in het debat worden gebracht? En wat betekent dit voor het publieke domein en nieuwe maatschappelijke agenda's? Wat zijn de uitdagingen voor het uitwisselen van kennis en voor nieuwe vormen van culturele innovatie in het digitale tijdperk? Dit zijn het soort vragen dat centraal staat in de tweedaagse conferentie Creative Capital.
Deze internationale conferentie brengt innovatie-experts, economen, stadsplanologen, maatschappelijke vernieuwers, cultureel ondernemers, internetdeskundigen, beleidsmakers en politici bijeen om de stand van het innovatiedebat op te maken en een nieuwe publieke agenda op te stellen voor een creatief publiek domein, als basis voor een sterke kenniseconomie.
De conferentie verbindt uiteenlopende dimensies van het innovatiedebat die tot nu toe slechts in afzonderlijke domeinen zijn besproken. Van de 'creatieve stad' tot de maatschappelijke agenda´s voor innovatie; van 'creatieve industrie' tot digitale ontwikkelingen en het publieke domein. De conferentie onderzoekt op verschillende niveaus de nieuwe connecties die zich momenteel ontwikkelen tussen 'cultuur en economie' en verkent wat dit betekent voor beleidsstrategieën in de kenniseconomie.
Sprekers:
. Charles Leadbeater - Consultant en regeringsadviseur. Verbonden aan de denktank Demos en auteur van Living on thin Air: The new economy and Up en Down the Escalator.
. Charles Landry - Oprichter van Comedia en auteur van The Creative City: A toolkit for urban innovators.
. Lawrence Lessig - Professor Recht aan de Stanford Law School, oprichter van het Center for Internet and Society en voorzitter van het project Creative Commons. Auteur van Free Culture en Code and Other Laws of Cyberspace.
. Geoff Mulgan - Directeur van het Institute of Community Studies (Londen) en voormalig directeur van de UK Government's Strategy Unit.
. Luc Soete - Professor Internationale Economie, directeur van MERIT (Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology) en adviseur van de EU en verschillende Europese regeringen.
. Pekka Himanen - Directeur van de Berkeley Center for Information Society (USA) en werkzaam aan het Helsinki Institute for Information Technology (Finland). Auteur van The Hacker Ethic en The Information Society and the Welfare State.
. Stephen Graham - Professor Sociale Geografie, Durham University (Engeland). Auteur van Splintering Urbanism: Networked Infrastructure, Technological Mobilities and the Urban Condition en editor van Cybercities Reader.
Naast de key note speakers zullen uiteenlopende deelsessies worden georganiseerd. Voor het meest actuele programma zie: www.creativecapital.nl
Reserveren: via de website of per e-mail (incl. contactgegevens) naar info@creativecapital.nl
23 maart
Felix Meritis - Zuilenzaal
NPS
De Avond van de Grote Geschiedenis Quiz
Televisie
Voor de vierde keer zendt de NPS De Avond van de Grote Geschiedenis Quiz uit. Een wedstrijd in kennis over de geschiedenis waaraan twintig toppers op dit gebied het opnemen tegen twintig prominente deelnemers.
De twintig geschiedeniskenners worden geselecteerd door de Volkskrant. De krant plaatst een voorronde, die ook via de website www.ggq.nl kan worden gemaakt. De beste twintig inzendingen worden geselecteerd voor deelname aan de finale op Tweede Paasdag. De quiz bestaat uit drie ronden en bevat veel bijzonder en vaak nog nooit vertoond archiefmateriaal van historische momenten die de vragen illustreren. De vragen beperken zich niet tot het eigen land, en niet tot de twintigste eeuw, maar daarop ligt wel het accent. Een team van het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant, aangevuld met een aantal mensen uit de redactie van Andere Tijden (NPS/VPRO), is belast met het samenstellen van de vragen.
De eerste namen van bekende Nederlanders die meedoen aan de quiz zijn: André Rouvoet, Pauline Kruseman, Geert Dales, Theo Hiddema, Yoeri Albrecht en Harry de Winter.
Uitzending: 28 maart op Nederland 3
Informatie: www.nps.nl/deavondvan
24 maart
Felix Meritis - Teekenzaal
VIP05
Je werk of je leven!
Aanvang 20.00 uur
Toegang E 7,-
Workshop
VIP05 wil een verdiepend en interactief podium zijn voor jonge hoger opgeleide Amsterdammers. VIP05 organiseert tot aan de zomer 2005 een reeks avonden waarbij zowel maatschappelijke als persoonlijke thema's aan de orde worden gesteld in de vorm van een lezing, film, workshop of debat.
Werk, werk, werk! Of? Werk, tijd voor jezelf, vrijwilligerswerk? Of toch nog anders? Kinderen bijvoorbeeld? Of een wereldreis? Ben je jong en begin je net aan je carrière, dan moet je veel van dergelijke moeilijke keuzes maken. Op je werk wordt veel van je verwacht: prestaties, inzet, creativiteit. Thuis worden weer heel andere dingen van je verwacht. En dan je eigen dromen nog. Hoe kan je die verwezenlijken?
Hoe te kiezen, tussen droom en daad, tussen je werk en jezelf, tussen je carrière en je partner? Tijdens de tweede VIP05 avond van dit seizoen staat deze vraag centraal. Managementtrainer Ben Tiggelaar, onder andere bekend van zijn columns in de Intermediair (zie www.tiggelaar.nl), verzorgt deze avond een workshop waarin de 'work-life-balance' centraal staat. Een avond waarin niet alleen gediscussieerd zal worden, maar waar je vooral ook persoonlijk aan het werk wordt gezet.
Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl
Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail receptie@felix.meritis.nl
Voor actuele programma-informatie zie www.felix.meritis.nl
Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.
---- --