Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Open Standaarden en Open Source Software bij de overheid: op de goede weg maar nog geen doorbraak

4 maart 2005

Overheidsorganisaties zijn sinds de zomer van 2003 meer open source software en open standaarden gaan gebruiken. Waar in 2003 nog 50% van alle overheidsorganisaties aangaf iets van open source software te gebruiken is dat sinds 2004 gestegen tot 54%. Ook zijn overheidsorganisaties in toenemende mate overtuigd van het nut hiervan. Maar er zijn nog steeds belangrijke drempels die ervoor zorgen dat de grote potentie van open standaarden en open source software slechts in beperkte mate wordt benut. Dat blijkt uit de
1-meting die het onderzoeksbureau MERIT in opdracht van minister de Graaf eind 2004 heeft uitgevoerd.
---

Open Source Software

De gemeten stijging in het gebruik van open source software blijft achter bij de geconstateerde toenemende belangstelling voor dit onderwerp. Organisaties die nu nog geen open source software gebruiken geven in ruime meerderheid aan dit te willen gaan doen. Een belangrijke drijfveer hiervoor zijn de licentiekosten (28% van het totale ICT-budget) die door meer dan tweederde van de ondervraagden te hoog worden gevonden. De grote interesse in open source software vertaalt zich echter bij slechts een klein deel van de organisaties in concrete stappen. Veel respondenten zeggen liever te volgen dan de eerste te zijn. Daarnaast vreest een groot deel van de ondervraagden meer opleidingskosten en een gebrek aan ondersteuning vanuit de markt.

Open standaarden

De kennis over open standaarden is duidelijk toegenomen ten opzichte van 2003. Daarnaast is ook het gebruik gestegen. Meer dan tweederde van de respondenten die in 2003 aangaf geen gebruik te maken van open standaarden, geeft nu aan wel open standaarden in te zetten. Maar op onderdelen nemen gesloten standaarden nog steeds een dominante positie in, bijvoorbeeld bij opslag van documenten. Het merendeel van de respondenten staat positief tegenover open standaarden en ziet voordelen zoals verbetering van de uitwisselbaarheid van data en leveranciersonafhankelijkheid. Toch ervaart men serieuze drempels bij d toepassing. Veel ondervraagden geven bijvoorbeeld aan dat zij lang niet altijd zeker zijn of een standaard open is.

Rol van programma OSOSS

Het programma OSOSS, dat onder de verantwoordelijkheid van de ministers de Graaf en Brinkhorst valt, is begin 2003 gestart en loopt tot en met 2005. Het heeft een naamsbekendheid van 54% onder de respondenten. OSOSS heeft in twee jaar tijd veel aan naamsbekendheid gewonnen. De waardering voor het programma is volgens de onderzoekers hoog te noemen. Een groot gedeelte van de ICT-managers geeft aan behoefte te hebben aan een expertisecentrum op het gebied van zowel open standaarden als open source software, ook na 2005.