GroenLinks

Laat Kamer ministerskandidaten toetsen

4 maart 2005

GroenLinks stelt voor dat de Tweede Kamer voortaan hoorzittingen houdt met kandidaat-ministers voor ze worden benoemd. Dat versterkt de openheid, het dualisme en de integriteit van de politiek. Door een openbaar debat kan de geschiktheid worden getest en kan de benodigde informatie tijdig boven tafel komen. Daarom heeft GroenLinks een initiatiefvoorstel gemaakt om dit voor de volgende kabinetsperiode te regelen.

Er wordt in Nederland veel over politieke vernieuwing gesproken. Dit kabinet wil de verkiezing van Kmerleden via een ander stelsel laten lopen en burgemeesters niet langer benoemen. Maar wat gebeurt er met bewindslieden zelf; blijft de selectie van ministers in achterkamers plaatsvinden? GroenLinks vindt dat niet meer van deze tijd en wil dat de Tweede Kamer een publieke toets op kandidaat bewindslieden uitvoert.

Incidenten rond bijvoorbeeld Philomena Bijlhout (na 7 uur weg), Charles Swietert (na 4 dagen weg) en Roel in t Veld (na 10 dagen weg) kunnen met een meer open procedure voorkomen worden. Bovendien past een publieke verantwoording over het selecteren van bewindslieden goed in het streven naar meer dualisme. Ook kan het de integriteit van het openbare bestuur versterken. Bewindslieden hebben immers een voorbeeldfunctie en elk incident is er één te veel.

Om een publieke toets door de Kamer mogelijk te maken, heeft GroenLinks een initiatiefvoorstel gemaakt dat het Reglement van Orde van de Kamer wijzigt. Met dit voorstel wordt het in de toekomst mogelijk dat de formateur een lijst van kandidaat bewindslieden bekend maakt, waarna de Tweede Kamer hoorzittingen organiseert met deze kandidaten. In de hoorzittingen kunnen vragen gesteld worden over bijvoorbeeld de geschiktheid van de kandidaat en zijn handelswijze of opvattingen uit het verleden. Ook kan de visie van de kandidaat op ministeriële verantwoordelijkheid en de relatie met de Kamer worden besproken.

Nadat de hoorzittingen zijn gehouden,volgt een debat met de formateur over zijn wijze van selecteren. In dat debat zou de Kamer, gehoord de kandidaten, ook kunnen verzoeken om de voordracht van één kandidaat (of meer) te heroverwegen. Na de hoorzittingen, het debat en een eventuele heroverweging door de formateur kan de Koningin vervolgens samen met de nieuwe premier de andere bewindslieden benoemen.

Het initiatiefvoorstel is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2005-03-04.1539/publication/download_file

Femke Halsema