Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-12-2004

Het ministerie van VROM organiseert op woensdag 2 maart 2005 samen met de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een conferentie over biodiversiteit in de landbouw. Op de conferentie 'Boeren bedrijven biodiversiteit' willen minister Veerman (Landbouw) en staatssecretaris Van Geel (Milieu) van boeren, belangenorganisaties en onderzoekers ideeën horen voor de uitvoering van het stimuleringsbeleid voor biodiversiteit in de landbouw.

De conferentie is interessant voor iedereen die werkzaam is in de agrarische sector of vanuit beleid hierbij betrokken is. Doel is om samen kennis uit te wisselen en om van boeren, intermediairs, belangenorganisaties en onderzoekers gerichte informatie te krijgen voor de uitvoering van het stimuleringsbeleid voor agrobiodiversiteit. Deelnemers krijgen op de conferentie informatie over onderzoeksresultaten en praktijkervaringen van onderzoekers, boeren en tuinders. Ook wordt gediscussieerd over de uitvoering van het beleid voor het stimuleren van biodiversiteit in de landbouw.

Het gebruik van biodiversiteit in de landbouw neemt steeds meer toe. Het biedt kansen voor boeren en tuinders om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, sterkere dieren te fokken en minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Zo is in de Hoeksche Waard een experiment gestart om bloemrijke bermen en akkerranden aan te leggen. Hier vestigen zich dan meer natuurlijke vijanden van plaaginsecten en hoeft er minder met insecticiden gespoten te worden. Dit bespaart kosten en zorgt bovendien voor een betere waterkwaliteit. Biodiversiteit lijkt de sleutel voor een ecologisch én economisch duurzame landbouw.

Meer informatie:
De conferentie 'Boeren bedrijven biodiversiteit' wordt georganiseerd door Geoplan in opdracht van het ministerie van VROM. Hieronder vindt u meer informatie over de conferentie:

Programma
Workshops
Informatiemarkt en open podium
Datum en locatie
Aanmelden
Vragen

Programma

09:45 Ontvangst en koffie
10:00 Opening
10:05 Welkomstwoord provincie Zuid-Holland
L.E. van der Sar, gedeputeerde Zuid-Holland

* Belang biodiversiteit in de landbouw

* Ervaringen in de provincie

10:20 Stimuleringsbeleid voor biodiversiteit in de landbouw Drs. P.L.B.A. van Geel, staatssecretaris van VROM
* Beleidsbrief 'Biodiversiteit in de Landbouw'
* Kennis ontwikkelen en verspreiden

* Pilotprojecten

* Belemmeringen wegnemen

10:40 Kansen voor het gebruik van functionele biodiversiteit in de landbouw

* Biologische mechanismen waar boeren en tuinders gebruik van kunnen maken

* Tools die ontwikkeld zijn voor de praktijk
* Nieuwe manier van kijken

11:00 Diverse workshops met praktijkvoorbeelden 12:30 Informatiemarkt en open podium
13:50 Tweede ronde workshops
15:00 Verslag uit de workshops
15:10 Slotwoord minister van LNV: En nu aan de slag! Dr. C.P. Veerman, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
* Duurzame landbouw

* Stimulering bedrijven

* Reactie op stellingen uit workshops

15:30 Einde van de conferentie en borrel

Workshops

Workshop natuurlijke bodemvruchtbaarheid
De structuur en het bodemleven bepalen de vruchtbaarheid van de grond, maar hebben ook invloed op de gevoeligheid van gewassen voor ziekten en plagen. Het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid vraagt vakmanschap. Het gebruik van zware machines, de grondbewerking, de bemesting en de aanvoer van organische stof en de keuze voor gewasrotaties moeten op elkaar worden afgestemd.

In praktijkprojecten zijn veehouders en akkerbouwers aan het werk om het management voor bodemvruchtbaarheid te optimaliseren. Wat zijn de nieuwste inzichten? Hoe kan deze kennis binnen de sector worden verspreid? En met welke vragen moet het onderzoek aan de slag? En levert het overheidsbeleid belemmeringen op?

Workshop natuurlijke plaagondrukking
Er is een groot aantal mogelijkheden om de natuur te helpen bij het onderdrukken van ziekten en plagen. Voorbeelden zijn:
* planten veredelen die tegen een stootje kunnen,
* akkerranden inrichten om natuurlijke vijanden te huisvesten,
* het telen van verschillende gewassen door elkaar heen, om de ziektedruk te beperken.

Zowel agrariërs als onderzoekers hebben veel nieuwe ideeën om hiermee aan de slag te gaan. Hoe kan de kennis uit de praktijk gekoppeld worden aan het onderzoek? En op welke manieren kunnen nieuwe strategieën bruikbaar gemaakt worden voor de boerenpraktijk? Moeten agrariërs meer risico durven nemen? En hoe kunnen agrariërs leren van elkaar?

Workshop genetische variatie bij dieren
Het behoud van genetische variatie binnen landbouwhuisdieren biedt voordelen op de korte en lange termijn. Op de korte termijn kunnen rassen gekruist worden. Dit zorgt voor sterkere dieren. Maar behoud van genetisch variatie is ook op de lange termijn noodzakelijk om in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. Hoe kunnen veehouders gebruik maken van genetische variatie? En hoe kan genetische variatie in stand gehouden worden? Is het belangrijk om zeldzame rassen in stand te houden? Of moet met één ras in meerdere richtingen worden gefokt? Welke milieuwinst valt hiermee te behalen? Hoe kunnen boeren dit gezamenlijk oppakken?

Workshop kansen voor agrarisch natuurbeheer
Zonder de landbouw en agrarisch natuurbeheer zullen een groot aantal soorten planten en dieren uit Nederland verdwijnen. Weide- en akkervogels en akkerkruiden komen hoofdzakelijk voor in landbouwgebieden. Circa éénderde van alle Europese broedvogels zijn voor overleving afhankelijk van agro-ecosystemen. Maar biodiversiteit biedt ook nieuwe kansen aan de landbouw. Bloemrijke slootkanten kunnen natuurlijke vijanden huisvesten. En het gebruik van oude veerassen levert mogelijkheden op om de genetische variatie in stand te houden. Op welke manier kan agrarisch natuurbeheer aan functionele agrobiodiversiteit gekoppeld worden? Zijn er uitsluitend kansen of ook bedreigingen? Biedt dit mogelijkheden om agrariërs nog enthousiaster te krijgen voor agrarisch natuurbeheer? Kortom, kunnen we agrarische natuurbeheer inrichten in dienst van de landbouw?

Informatiemarkt en open podium

Op de conferentie is tijdens de uitgebreide lunchpauze en bij de borrel ruimte gereserveerd voor een informatiemarkt: u kunt al uw projecten, ideeën, methoden en praktijkvoorbeelden op het gebied van agrobiodiversiteit presenteren. Verschillende manieren zijn mogelijk: via een aparte stand, door het neerleggen van brochures en rapporten en via een open podium, waarbij elke spreker 10 minuten de tijd krijgt.

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan de informatiemarkt of het open podium kunt u contact opnemen met Renate van den Berge van Geoplan (020-6716121). Gezien de beperkte beschikbaarheid van tijd en ruimte is het verstandig tijdig contact met haar op te nemen.

Datum en locatie

Woensdag 2 maart 2005 in het provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Een routebeschrijving is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland: http://www.zuidholland.nl/service/contact/index.jsp.

Aanmelden

Wij willen u vragen snel te reageren, zodat we weten op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, gaat inschrijving op volgorde van aanmelding. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging van inschrijving met routebeschrijving. De conferentie wordt georganiseerd door Geoplan in opdracht van het ministerie van VROM.

Op de website van Geoplan vindt u het inschrijfformulier: http://www.geoplan.nl/bbb-registreer.html

Als u zich wilt aanmelden via post of fax dan kunt u gebruik maken van het inschrijfformulier in de brochure van de vooraankondiging (pdf, 95 KB).

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Geoplan
Rijswijkstraat 175
1062 EV Amsterdam
Telefoon: 020 - 671 61 21
Fax: 020 - 664 63 06
E-mail: geoplan@geoplan.nl
Internet: http://www.geoplan.nl