ANBO

Grote bezwaren ouderenorganisaties tegen huurbeleid kabinet Balkenende

02-03-2005

De in het CSO samenwerkende ouderenorganisaties maken ernstig bezwaar tegen het huurbeleid van het kabinet Balkenende. De ouderenorganisaties hebben een dringend beroep op de leden van de Tweede Kamer gedaan om morgen tijdens het Algemeen Overleg over het huurbeleid de kabinetsplannen drastisch te wijzigen. Het zelfstandig wonen, nu nog realiteit voor 94% van alle 65-plussers, komt ernstig in gevaar.

Ouderen onevenredig hard getroffen
Het kabinet wil iedereen die in een woning woont die behoort tot het overgangs- of geliberaliseerd gebied, de komende vier jaar confronteren met oplopende huurverhogingen boven inflatie. Bijna een kwart van alle huishoudens in een liberaliseerbare huurwoning zijn 65-plussers, ofwel 127.000 huishoudens. Vooral ouderen met een inkomen tussen de huursubsidiegrens en de ziekenfondsgrens worden hierdoor hard getroffen. Deze ouderen zijn minstens eenderde van hun netto inkomen kwijt aan kale huur, zonder daarvoor enige compensatie te ontvangen. Zij krijgen te maken met onaanvaardbare huurstijgingen terwijl hun inkomen de komende jaren nauwelijks zal stijgen. De ouderenorganisaties hebben de Tweede Kamer dan ook opgeroepen om het koopkrachtverlies van ouderen met een laag of bescheiden inkomen te compenseren. Dit om noodgedwongen verhuizingen te voorkomen.

Nog veel mis met toegankelijkheid
Ouderen die zelfstandig willen wonen hebben specifieke woonbehoeften zoals een goede toegankelijkheid van een woning. Over de hele breedte is slechts voor de helft van de
65-plussers een leeftijdsbestendige woning weggelegd. Van de ouderen met ernstige beperkingen woont eenderde in een ongeschikte woning. Diversiteit in de nieuwe woningvoorraad is dus het devies. Echter, het voorgenomen huurbeleid mist ten ene male investeringsverplichtingen voor seniorenwoningen, nultredenwoningen en woningen met het WoonKeur certificaat.
De ouderenorganisaties hebben de Tweede Kamer opgeroepen gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars te verplichten tot de bouw van voldoende geschikte en financieel betaalbare woningen voor ouderen en voor ouderen met beperkingen.

Huursubsidie
De huursubsidie moet op peil worden gehouden. Van alle huursubsidieontvangers is 40% 65-plusser. Dit betreft ruim 355.000 huishoudens. Er zijn momenteel circa 200.000 ouderen die op of zelfs onder de grens van het sociaal minimum moeten leven. De huursubsidie is een zeer effectief middel om de koopkracht van deze ouderen op peil te houden en zo dreigende armoede te voorkomen. De ouderenorganisaties hebben de Tweede Kamer opgeroepen om voor in ieder geval de burgers met de lagere inkomens de korting op de huursubsidie te schrappen. De ouderenorganisaties zullen het debat morgen uiteraard op de voet gaan volgen.