FNV KIEM

"Meer beleid tegen ongewenste omgangsvormen"
De FNV wil werkgevers verplichten om beleid te voeren tegen seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie op het werk. Daarbij gaat het niet alleen om preventie en bestrijding van ongewenste omgangsvormen, maar ook om nazorg voor werknemers die daarvan slachtoffer zijn geworden.

De FNV wil dat werknemers in elk bedrijf de mogelijkheid hebben een vertrouwenspersoon te raadplegen en een beroep kunnen doen op een goede klachtenprocedure en klachtencommissie. Dit schrijft de FNV in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken waar vandaag de evaluatie van de Arbowet met betrekking tot ongewenste omgangsvormen wordt besproken.

FNV-beleidsmedewerker Corine van der Vliet: Uit onderzoek blijkt dat vertrouwenspersonen en klachtencommissies nuttige en noodzakelijke instrumenten zijn. Bij bedrijven die ze nu al op vrijwillige basis hebben, blijken werknemers als ze al praten over wat hun overkomt, dat te doen met een vertrouwenspersoon.

Veel werknemers houden echter nog steeds hun mond. Uit onderzoek blijkt dat werknemers vaker last hebben van ongewenste omgangsvormen, maar dat het aantal klachten afneemt. Van der Vliet: Zelfs werkgevers weten dat nul klachten over ongewenste omgangsvormen, niet betekent dat die klachten niet zouden bestaan. Daar moeten ze dus iets mee. Nieuwe regels in de Arbowet kunnen hen aansporen om er iets aan te doen.

---