NIJMEEGS RESTAURANT PASTA E FAGIOLI HAALT FOIE
GRAS DEFINITIEF VAN HET MENU
Persbericht - 02 maart 2005
Restaurant Pasta e Fagioli heeft deze week op verzoek van Stichting
Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras (ganzen- en
eendenleverpaté) op het menu te zetten. De eigenaar van het
restaurant, wat aan de Van Welderenstraat in Nijmegen ligt en waar
volgens de authentiek Italiaanse keuken wordt gekookt, was geschokt
door de gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden
gedwangvoederd. Wakker Dier had de eigenaar per brief geïnformeerd
over de prductiewijze van foie gras en had hem dringend verzocht foie
gras van het menu te halen. Kort na ontvangst van de brief nam de
eigenaar contact op met Wakker Dier met de mededeling dat hij direct
gehoor zou geven aan de oproep: in Pasta e Fagioli zal geen foie gras
meer geserveerd worden. Stichting Wakker Dier is verheugd over deze
diervriendelijke stap van het restaurant en heeft naar aanleiding
hiervan besloten Pasta e Fagioli niet op de foie gras zwarte lijst met
dieronvriendelijke restaurants te plaatsen. Bekijk de zwarte lijst op
www.wakkerdier.nl. Eerder haalden al veel andere restaurants de foie
gras van de kaart na overleg tussen Wakker Dier en
horeca-organisaties, zoals recentelijk restaurant le Cirque van Joop
van den Ende.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland,
evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere
levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette
ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt
geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese
Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het
serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute
leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7
(waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de
Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid
en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier