Stichting Wakker Dier

NIJMEEGS RESTAURANT PASTA E FAGIOLI HAALT FOIE GRAS DEFINITIEF VAN HET MENU Persbericht - 02 maart 2005

Restaurant Pasta e Fagioli heeft deze week op verzoek van Stichting Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras (ganzen- en eendenleverpaté) op het menu te zetten. De eigenaar van het restaurant, wat aan de Van Welderenstraat in Nijmegen ligt en waar volgens de authentiek Italiaanse keuken wordt gekookt, was geschokt door de gruwelijke manier waarop ganzen en eenden worden gedwangvoederd. Wakker Dier had de eigenaar per brief geïnformeerd over de prductiewijze van foie gras en had hem dringend verzocht foie gras van het menu te halen. Kort na ontvangst van de brief nam de eigenaar contact op met Wakker Dier met de mededeling dat hij direct gehoor zou geven aan de oproep: in Pasta e Fagioli zal geen foie gras meer geserveerd worden. Stichting Wakker Dier is verheugd over deze diervriendelijke stap van het restaurant en heeft naar aanleiding hiervan besloten Pasta e Fagioli niet op de foie gras zwarte lijst met dieronvriendelijke restaurants te plaatsen. Bekijk de zwarte lijst op www.wakkerdier.nl. Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties, zoals recentelijk restaurant le Cirque van Joop van den Ende.

De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.

Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.