Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 028 JA
Datum: 2 maart 2005

GS: informatie en advies over langer doorwerken
oudere werknemers nodig voor Friese bedrijven

Gedeputeerde Staten stellen een subsidie van E 165.000 beschikbaar voor het actieplan "Naar een arbeidsmarkt voor alle leeftijden" van Werkwijzer Fryslân, te Heerenveen. WerkWijzer Fryslân zal de Friese bedrijven en instellingen van de overheid of semi-overheid actief informeren en adviseren over leeftijdsbewust personeelsbeleid.

Friese bedrijven en instellingen kunnen bij WerkWijzer onder meer terecht voor ondersteuning bij het aanvragen van subsidie uit de "Stimuleringsmaatregel leeftijdsbewust personeelsbeleid" van het ministerie van SZW, die op 1 december 2004 is ingesteld. Bedrijven en branches kunnen hieruit subsidie krijgen voor projecten en experimenten die het makkelijker maken voor werknemers om ook op oudere leeftijd door te blijven werken. Voorbeelden daarvan zijn experimenten waarin oudere werknemers aangepast taken krijgen of hun loopbaanperspectief wordt vergroot. De subsidie bedraagt maximaal E 40.000 per project. Het gaat om een tijdelijke subsidieregeling die loopt van 1 december 2004 tot en met eind 2007.

De afgelopen jaren zijn zowel op provinciaal als op landelijk niveau al initiatieven genomen om te anticiperen op de toenemende vergrijzing. Het project WerkWijzer Fryslân is daar een concreet voorbeeld van. WerkWijzer Fryslân, dat gehuisvest is bij het CWI Heerenveen, geeft informatie en advies gericht op het behoud van 45-plussers voor de arbeidsmarkt of op het stimuleren van de bemiddeling van 45-plus-werkzoekenden. Daarnaast ontwikkelt WerkWijzer voorbeeldprojecten en ondersteunt zij initiatiefnemers bij het opzetten en uitvoeren van projecten die tot doel hebben de deelname van 45-plussers aan de arbeidsmarkt te bevorderen.

Uit de Noordelijke Arbeidsmarktverkenningen van de Rijks Universiteit Groningen blijkt dat sinds 2004 de demografische ontwikkelingen in Fryslân leiden tot een daling van de beroepsbevolking. De natuurlijke aanwas is al te klein om de binnenlandse migratie (vertrek van Friezen naar elders in het land) te kunnen compenseren. De verwachting is dat ongeacht de economische conjunctuur de vergrijzing de komende decennia zal leiden tot krapte op de arbeidsmarkt. Verwacht wordt namelijk dat zonder veranderingen in het participatiegedrag, de beroepsbevolking in 2010 in Fryslân gedaald is met 3% ofwel met 9.000 personen. Tijdige anticipatie is gewenst opdat de huidige economische bedrijvigheid in onze provincie kan worden behouden en daarmee de welvaart en het maatschappelijk welzijn van de Friese burgers gegarandeerd blijft. Dat is te realiseren door onder meer de arbeidsparticipatie van 45-plussers verder te bevorderen. Met Leeftijdsbewust Personeelsbeleid kunnen werkgevers de inzetbaarheid van de oudere werknemers bevorderen waardoor de voortijdige uitstroom van werknemers wordt beperkt. Tegelijkertijd kan dan de opgebouwde kennis en ervaring behouden blijven voor het bedrijf of de sector. Daarnaast is het van belang dat de vooroordelen en mythen over ouderen (zoals kosten en ziekteverzuim) met feiten worden weerlegd en tegelijk de voordelen die oudere werknemers hebben voor een bedrijf (vakbekwaamheid, werkmotivatie en loyaliteit) meer naar voren worden gebracht. Hiermee krijgen ook 45-plus werkzoekenden een reële kans op werk. WerkWijzer Fryslân pakt deze activiteiten op. Gedeputeerde Staten ondersteunen dit project dan ook van harte.

N 35


---- --