CNV PUBLIEKE ZAAK

Banenverlies Limburg baart CNV Publieke Zaak zorgen

CNV Publieke Zaak is bezorgd over het verdwijnen van arbeidsplaatsen en het verplaatsen van diensten van de rijksoverheid uit Limburg naar andere regio's. Dit gebeurt als gevolg van de door het kabinet opgelegde taakstellingen. CNV Publieke Zaak inventariseert momenteel bij welke rijksdiensten zich op landelijk niveau vergelijkbare situaties voordoen en hoe de ontwikkeling van de werkgelegenheid zich in de andere provincies manifesteert. De Tweede Kamer houdt woensdag 2 maart spoedberaad naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken), waarin melding wordt gemaakt van het verlies aan arbeidsplaatsen binnen de rijkssector in Limburg.

Rijksdiensten moeten in formatie krimpen en efficiënter gaan werken. Dit vertaalt zich in het schrappen van arbeidsplaatsen maar ook door ingrijpende reorganisaties waarbij werkzaamheden worden samengevoegd of op andere locaties worden geconcentreerd. Een goed voorbeeld van het verdwijnen en verplaatsen van arbeidsplaatsen is de fusie tussen de Keuringsdienst van Waren en de Rijksdienst voor Vee en Vlees. Door deze fusie worden ondersteunende diensten samengevoegd en regiokantoren gesloten of verplaatst. Ook bij Staatsbosbeheer, het Kadaster, Rijkswaterstaat, de Belastingdienst en Defensie zijn dergelijke bewegingen gaande.

Gevolgen
Hoe dan ook verdwijnen al dan niet gedwongen veel arbeidsplaatsen en verschuift de werkgelegenheid naar andere regio's en steden. Dit heeft tot gevolg dat medewerkers grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk, deeltijdwerkers langer onderweg zijn dan zij aan effectieve uren werken en medewerkers afhaken omdat zij geen voorzieningen meer kunnen treffen rond bijvoorbeeld kinderopvang etc.
Het banenverlies in Limburg is extra ernstig in verband met de gelijktijdige plannen van het kabinet om de WW ingrijpend te verslechteren. Werkloosheid zou hierbij zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door werknemers te herplaatsen of ze door omscholing geschikt te maken voor ander werk. Het kabinet moet nu laten zien wat een dergelijke opdracht werkelijk betekent voor de manier waarop zij zelf als werkgever omgaat met het overheidspersoneel.

Maatschappelijke discussie
Volgens CNV Publieke Zaak staan deze bewegingen haaks op het beleid van dit kabinet om burgers in het arbeidsproces te houden, Nederland beter mobiel te maken, het aantal werklozen te laten afnemen en een gunstiger economisch klimaat te bevorderen. CNV Publieke Zaak roept lokale, provinciale en landelijke politici op zich in deze constateringen te verdiepen en op basis van het nog uit te brengen rapport een maatschappelijke discussie met het kabinet aan te gaan om de zorgen rond de werkgelegenheid in kaart te brengen en te bespreken. Volgens CNV Publieke Zaak staat wat in Limburg zichtbaar wordt niet op zichzelf; het speelt in alle provincies, maar vooral in het noorden, zuiden en oosten van het land.

Voor nadere informatie
Alfred Lohman, bestuurder CNV Publieke Zaak, tel. 070 - 416 06 61 en
06 - 51 36 16 76


02 mrt 05 09:44