Ingezonden persbericht
2005 WORLD YEAR OF PHYSICS
Dit jaar is door de European Physical Society uitgeroepen tot World Year of Physics. Precies 100 jaar geleden publiceerde Albert Einstein drie artikelen, waarvoor hij overigens evenveel Nobelprijzen had moeten krijgen. Einstein had een goede band met Nederland. In februari 1911 kwam hij op uitnodiging van studenten naar Leiden voor het geven van een lezing. Zo ontstond een vriendschapsrelatie met de Leidenaren Kamerlingh Onnes en Lorentz en later diens opvolger Ehrenfest. Einstein verbleef vanaf 1920 regelmatig een paar weken in Leiden als bijzonder hoogleraar. Reden genoeg om met onze Leidse en Utrechtse collega s onder dankzegging dit bijzondere feit te gedenken met een viertal lezingen over Einstein, Lorentz en Ehrenfest.
EINSTEIN
door dr. Erik Lagendijk
Woensdag 2 maart, 20.15 uur
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis
1905, het annus mirabilis van Einstein, medewerker van een patentbureau en zoon van een beddenverkoper. Zonder al te veel literatuurstudie en zonder de sturende hulp van wetenschappelijke collega s, legt de 26-jarige Einstein volkomen onverwachts het fundament voor de moderne natuurkunde. Waar had hij het over in 1905? Waarom duurde het tot 1919 voordat hij wereldfaam verwierf en waarom tot 1921 voordat hij zijn enige Nobelprijs ontving, nota bene voor het artikel over het foto-elektrisch effect en niet voor zijn wereldberoemde relativiteitstheorie? Bekend is dat hij op school en op de universiteit niet bijzonder uitblonk. Menigeen zal zich daarom wel eens hebben afgevraagd waarom Einstein wel en ik niet? Het antwoord op die vraag in deze lezing.
Dr. Erik Lagendijk is natuurkundige en onderwijsdirecteur bij de faculteit technische natuurwetenschappen van de TU Delft.
Volgende lezingen in deze cyclus:
LORENTZ: VAN DE KLASSIEKE
NAAR DE MODERNE NATUURKUNDE
door prof.dr. Frits Berends
Woensdag 9 maart, 20.15 uur
EHRENFEST EN DE KWANTUMREVOLUTIE
door prof.dr. Frans van Lunteren
Woensdag 16 maart, 20.15 uur
STAR TREK: IN EINSTEIN S KETENEN GEVANGEN
door prof.dr. Carlo Beenakker
Woensdag 23 maart, 20.15 uur
54bd40.gif
Burgwal 45-49, 2601 DC Delft
Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft
Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl
www.sg.tudelft.nl